Esni kezdett a forint, 3 forinttal drágult a dollár

parlament, országgyűlés, költségvetés vitája, Orbán Viktor beszél, Orbán-beszéd
Vágólapra másolva!
Reggel gyengülésnek indult a forint, rövid időre 277 forint fölött is járt az euró, a délelőtt folyamán azonban visszakerült az elmúlt napokban jellemző 276-277 forintos sávjába. Este lejtőre került a magyar pénz, a dollár árfolyama 206 forint fölé ment.
Vágólapra másolva!

Kedden este fél nyolc körül egy euró 278 forintot, egy dollár 206,10 forintot, egy svájci frank pedig 206,80 forintot ért. A forint 17 óráig viszonylag stabil volt, de ekkor esni kezdett az árfolyam: ugyanakkor, amikor az euró/dollár kurzus 1,3620-ról elindult lefele. (A dollár erősödése akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy Írországban csak a bankokat kell megmenteni, az állampénzügyeket nem - erről itt olvashat részletesen).

Délelőtt 11 órakor még csak 276,50 forint volt az euró, ami a reggeli 277 forint fölötti árfolyamhoz képest némi erősödést jelentett, azonban az elmúlt napokhoz képest nem jelentett változást. A dollár ugyanekkor 203,30, a svájci frank 206,40 forint volt.

A Raiffesen bank elemzésében kiemeli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök parlament előtti felszólalásában hétfőn hitet tett a legfeljebb 3 százalékos hiány középtávú fenntartása mellett, és bejelentette, hogy jövőre megkezdődnek a szerkezeti reformok a nyugdíj- és az önkormányzati-rendszerben, valamint az egészségügyben és a közlekedésben. A pozitív fejlemény, miszerint a kormányfő a középtávú egyensúly felé fordította figyelmét, adhat némi támaszt a forintnak az elkövetkező időben - vélik az elemzők.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a forintra nem hatott érdemben sem az egyes eurózóna-tagállamok költségvetési problémája (Írország mentőcsomagra szorulhat), sem a nyugat-európai indexek emelkedése.

A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint ugyanakkor a következő napokban a forint szűk sávban, bizonytalanul, némi leértékelődésre hajlamosan alakulhat az euróval szemben a jövő évi költségvetést érő aggodalmak miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután mondta el beszédét a parlamentben, a 2011-es költségvetés általános vitájában. "Érdemben nem befolyásolta a forintmozgást a beszéd, mivel a miniszterelnök új információt nem mondott. A 2014-15-öre vonatkozó tervek ebben a kontextusban nem relevánsak. Az enyhe forintgyengülés oka az, hogy az euró/dollár árfolyam az 1,36-os szintet próbálgatja" - mondta kérdésünkre Reseterics József, a Raiffeisen devizakereskedője.

Hétfőn napközben az ír hírek befolyásolták a piacot, a forint iránt azonban nagyon szolid volt érdeklődés, 1 forintos sávban mozgott az euró. "Aki forinttal akart kereskedni, csütörtök-pénteken már megtette" - mondta a szakember.