Túl sokat keresnek a bankárok a sztárbankár szerint

Vágólapra másolva!
Még most is túl sokat fizetnek maguknak a bankárok a Morgan Stanley első embere szerint.
Vágólapra másolva!

Az amerikai bankház, a Morgan Stanley egykori vezérigazgatója és jelenlegi elnöke, John Mack a BBC tudósítása szerint azt mondta, hogy a bankok ugyan átalakították a fizetési rendszereket a bónuszok későbbre halasztásával, de az egész kapott összeghez nem igazán nyúltak hozzá - márpedig a bankárok fizetése szerinte továbbra is túl magas.

A héten nyílvánosságra hozott adatok szerint a Wall Streeten a bankok tavaly több mint 55 milliárd dollárnyi bónuszt fizettek ki az alkalmazottaiknak. Mack szerint magának a szektornak kell cselekednie, ha ugyanis ez elmarad, akkor a kormányzat fog lépni.

A BBC arra emlékeztet, hogy a bónuszok és bankárfizetések kérdése tavaly vált érzékeny témává, mind az Egyesült Államokban, mind pedig Európában voltak ugyanis olyan bankárok, akik sok bónuszt kaptak, miközben olyan pénzintézeteket vezettek, amelyek akkora veszteséget hoztak össze, hogy csak állami pénzből lehetett őket megmenteni.

A sztérbankár szavainak különös aktualitást ad, hogy a gyakorlat továbbra is ez: csütörtökön a 84 százalékban a brit állam tulajdonában levő Royal Bank of Scotland jelentette be, hogy tavalyi összvesztesége 3,6 milliárd font volt, alkalmazottainak azonban így is 1,3 milliárd fontot fizetett ki bónuszként.

A Queens Universityn beszélő Mack - aki amúgy tavaly nem kapott bónuszt - egy konkrét példát is említett, miszerint a Morgan Stanleytől nemrég távozott egy 28 éves trader, aki egy olyan divíziónál dolgozott, amelyik 400 millió dollárt hozott a banknak, a fizetése pedig 11 millió dollárt volt évente. A kereskedő azonban váltott, volt ugyanis egy alapkezelő, amelyiknek 25 millió dollárt is megért egy ilyen munkatárs.