A fővárost, a BKV-t és a Magyar Postát ellenőrzi idén az ÁSZ

Vágólapra másolva!
Ebben az évben megkezdi a főváros átfogó ellenőrzését az Állami Számvevőszék, ennek része lesz az önkormányzati cégek, így a BKV gazdálkodásának vizsgálata is - közölte az ÁSZ elnöke csütörtökön. Ellenőrzik a Magyar Posta gazdálkodását és a vasúti közlekedés állami támogatási rendszerét is. A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásának vizsgálatát azonban felfüggesztették, az MTI ellenőrzése pedig átkerült a médiahatósághoz.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011-es ellenőrzési tervében 55 téma szerepel - mondta a szervezet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Domokos László elmondása szerint idén is kiemelt feladat a költségvetés zárszámadásának, valamint az önkormányzatok gazdálkodásának az ellenőrzése.

Az ÁSZ 2011-ben megkezdi a főváros átfogó ellenőrzését, amelynek részeként az önkormányzati tulajdonú cégek, így a BKV gazdálkodását is vizsgálják - hangzott el a sajtótájékoztatón. "A főváros gazdálkodásának egésze aggályos" - véli Domokos László. Idén az önkormányzati cégek esetében a gazdálkodási kockázatokat próbálják feltárni.

Az állami cégek közül a Magyar Posta gazdálkodását vizsgálják majd a számvevőszék ellenőrei, valamint átnézik a vasúti közlekedés állami támogatási rendszerét. Emellett számos PPP-konstrukcióban megvalósult kiemelt projektet is ellenőriznek majd.

A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásának ellenőrzését egyelőre felfüggesztették, azzal megvárják, hogy a jegybank új felügyelőbizottsága ténylegesen elkezdje munkáját - közölte az elnök. Domokos elmondása szerint az MTI gazdálkodását évente vizsgálta a számvevőszék, most az ellenőrzés átkerült a médiahatósághoz. "Az Állami Számvevőszék a jövőben a médiahatóság általános vizsgálata során tekinthet bele a távirati iroda gazdálkodásába" - mondta.

Az ÁSZ ellenőrzési tervét a korábbi gyakorlattól eltérően úgy alakították ki, hogy az ellenőrzési témákra a számvevőszék minden szervezeti egységének vezetője témapályázatot nyújthatott be, illetve megkérdezték az országgyűlési bizottságokat is, hogy milyen vizsgálatot szeretnének látni a számvevőszék részéről. Végül szakmai zsűri döntött a tényleges vizsgálatokról.