Financial Times: Kifizetődnek a magyar kormány pekingi repülőútjai

Vágólapra másolva!
A Financial Times szerint komoly diplomáciai siker a kínai kormányfő jövő heti kétnapos budapesti látogatása. A kétoldalú kapcsolatok eredményességét jelzi az is, hogy a kínai vállalatok látványos befektetéseket hoznak Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Kína egyik legfontosabb - a harmadik legnagyobb - kereskedelmi partnerének nevezte Magyarországot Vang Csö-ming, a kínai kereskedelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese azon a sajtóértekezleten, amelyet a kínai miniszterelnök közelgő európai útja alkalmából tartottak a Külügyminisztériumban.

Fu Jing kínai külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy a magyarországi látogatással, illetve az ott közép- és kelet-európai országok számára rendezendő térségi fórummal Kína is pozitív jelet kíván adni a térség országainak a kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez.

Diplomáciai sikerként értékeli a Financial Times című gazdasági lap kelet- és közép-európai tudósítója, hogy Magyarország elérte: Ven Csia-pao kínai miniszterelnök ötnapos európai körútján Budapestet is meglátogatja jövő héten. Kínai kormányfő 24 éve nem járt hivatalos látogatáson Magyarországon.

Ven Csia-pao londoni és berlini útja az eurózóna gondjai miatt valószínűleg nagyobb visszhangot kap majd, a budapesti kétnapos megálló azonban kitűnő alkalmat ad a kínai-magyar kapcsolatok megszilárdítására - mutatott rá írásában Chris Bryant. A magyar soros uniós elnökség jelenthet ugyan ürügyet az eseményre, a magyar fél azonban hangsúlyozta, hogy nem uniós, hanem kétoldalú találkozóról lesz szó, amely várhatóan több kínai-magyar megállapodás aláírására is alkalmat ad.

Az FT újságírója emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt hónapban járt Kínában, és tavaly októberben találkozott a kínai kormányfővel a Sanghaji Expo záró rendezvényén. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter sem véletlenül érdemelte ki a "Mr China" elnevezést: az újabb és újabb pekingi repülőutak kifizetődnek.

A kínai elektronikai óriás, a Huawei azt tervezi, hogy bővíti magyarországi telepét, a Wanhua megvásárolta az eladósodott BorsodChemet, Kína és Magyarország között a kereskedelmi volumen tavaly 28 százalékkal növekedett - sorolja a látványos eredményeket a Financial Times.

A kínai "bevásárlólista" következő eleme a MÁV lehet. Fellegi Tamás áprilisi kínai látogatásán a MÁV vezérigazgatója már együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Vasútépítő Vállalattal, amelytől azt reméli, hogy technológiai és pénzügyi eszközöket is kap a magyar vasút korszerűsítéséhez.