A vártnál másfélmilliárd dollárral kevesebb bevétel az Apple-nél

Vágólapra másolva!
Csalódást keltett az amerikai Apple kedden, a tőzsdezárás után nyilvánosságra hozott negyedéves gyorsjelentésével. A cég bevétele és nyeresége is elmaradt az elemzői várakozásoktól.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb számítástechnikai cége több mint 17 millió iPhone-t adott el a július és szeptember közötti negyedévben, 21 százalékkal többet, mint 2010 azonos időszakában - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. Az egész negyedévben több mint 11,2 millió táblagép (iPad) talált gazdára, ami éves összehasonlításban 166 százalékos emelkedést jelent.

Az Apple nettó nyeresége éves összevetésben 53,7 százalékkal 6,623 milliárd dollárra, bevételei pedig 38,9 százalékkal 28,27 milliárd dollárra emelkedtek. Az egy részvényre jutó nyereség 7,05 dollár lett.

A gyorsjelentés megjelenése után a cég részvényei közel öt százalékot estek vissza a Wall Streeten - írja a BBC.

Először fordul elő 2004 óta, hogy az Apple tényleges eredményei rosszabbak lettek az elemzői várakozásoknál. Szakértők arra számítottak, hogy az Apple bevétele 29,69 milliárd dollár, az egy részvényre jutó nyeresége pedig 7,39 dollár lesz.

Az Apple arra számít, hogy a következő, decemberrel záruló negyedévben mintegy 37 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 9,30 dolláros nyereséget ér el. A Wall Street egyelőre kereken 9 dolláros részvényenkénti profitot prognosztizál.