Zuhant a forint, a csúcs felé tart a magyar csődkockázat

Vágólapra másolva!
Miközben az olasz állampapírpiac "felrobbant", a magyar kötvénypiac is gyengélkedik. A forint 311 fölé került az euróval szemben, a kockázatosság 2009 tavaszát idézi. Az állam megpróbált későbbi lejáratúra cserélni egy csomag állampapírt, de olyan magas árat kértek a befektetők, hogy nem volt sikeres a lépés. Egy elemző szerint Olaszország után "mi leszünk a következők".
Vágólapra másolva!

Emelkedő hozamok jelzik a feszültséget a magyar állampapírpiacon, miközben az euró 311 forint fölé került, de pánik egyelőre nincsen. A Portfólió.hu-nak nyilatkozó londoni állampapírpiaci szereplő szerint "közeledik a pillanat, amikor felrobbannak a hozamok".

Az olasz állampapírpiacon már robbantak a hozamok, az árfolyamok megközelítették a magyar hozamok szintjét és hét százalék fölé emelkedtek. Pedig az olasz papírok refernciája a forintnál alacsonyabb eurókamat, vagyis az olaszok kockázati felára annyival megemelkedett, hogy a kötvényhozamok szinte kiegyenlítődtek.

A túl alacsony kereslet miatt sikeretlen volt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai kötvénycsere-aukciója - írta az MTI Econews a szerda délelőtti aukcióról. Az adósságkezelő 2013-as lejáratú állampapírokat akart 2019-es lejáratúra cserélni, de olyan alacsony szintű volt a kereslet, hogy az ÁKK-nak minden ajánlatot vissza kellett utasítania. A szeptember 14-i kötvénycsere után ez volt sorban a második sikertelen aukció, pedig az ÁKK szerdán már csak a két hónappal ezelőtti mennyiség felét kínálta fel.

Éltek a jogukkal, hogy nem fogadták el a befektetők által kért túl magas hozamokat. Rossz a hangulat, de nem érdemes hosszú távú következtetést levonni ebből - magyarázta Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője, hogy miért volt sikertelen a szerdai kötvénycsere-aukció. Rossz hangulaton első sorban az olasz adósságválság fejleményeit értette, amely súlyosabbá válása esetén azonban a magyar piacot is megrengethetné. "Mi leszünk a következők" - mondta.

A magyar piac alulteljesít a feltörekvő országok közt, mivel a növekedés feltételei nem adottak, az adósság azonban magas - vélte. Az állampapírpiaci szakértő szerint nagyon hasonlít Magyarország Olaszországra, ugyanis hiába van mindkét országban elsődleges költségvetési többlet (vagyis az adósság kamatai nélküli hiányszám), a drágán finanszírozott magas államadósság mellé alacsony gazdasági növekedés társul, ami kétségessé teszi, hogy az ország tudja-e fenntartható módon fizetni a tartozásait. Orbán Gábor szerint ugyanakkor különbség a két ország közt, hogy Magyarországon tudna segíteni a Nemzetközi Valutaalap, Olaszországon azonban a kötvénypiac mérete miatt nem. Magyarország ugyanakkor elutasította az IMF védőernyőjét, ami jelenleg az egyetlen megoldás lenne a hazai valuta mélyrepülésének megállítására.

A Wall Street Journal olasz adósságválságról vezetett blogjában délután egy órakor megemlítette, hogy a forint "szabadesésben van", a hazai deviza ugyanis 2009 márciusa óta a leggyengébb szintjére ért az euróval szemben. Szerda délelőtt az euró árfolyama 311 forinthoz ért. Közben a Bloomberg adatai szerint a magyar kockázatosságot jelző CDS-mutató 550 pont közelében volt. Ennél magasabban csak október elején állt az elmúlt egy évben, előtte 2009 tavaszán volt ilyen magasságban a csődkockázat.