Döcög Magyarország hitelezése, megugrottak a kötvényhozamok

Vágólapra másolva!
Nem keltek hétfőn az állampapírok, amit Magyarország hétfőn értékesíteni szeretett volna. A hozamok eközben nőttek, ami az ország gazdaságának romló megítélését tükrözik.
Vágólapra másolva!

"A hétfői aukció nem sikerült, a hozamok emelkedtek az állampapírpiacon és fontos technikai szinteknél vagyunk. Ha utóbbiakat áttörjük, akkor elszabadulhatnak a hozamok" - mondta az [origo]-nak Pálmai-Pallag Dávid, a Raiffeisen Bank állampapír-piaci szakértője.

Az aukción az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 50 milliárd forint értékben kínált fel úgynevezett likviditási kincstárjegyeket a befektetőknek, ám a piaci szereplők mindössze 35,6 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot. A gyenge érdeklődés miatt az ÁKK nem fogadott el egy ajánlatot sem, azaz sikertelen volt az aukció.

Közben az állampapírpiacon emelkedtek a hozamok: az egyik fontos lejáratnak tekintett, hároméves kötvény hozama hétfő délelőtt 8 százalék fölé emelkedett, a pénteki 7,89 százalékos szintről. Az ÁKK tizennégy óra után közölte a másodpiaci adatokat, amely szerint a az valamenniy - éven túli lejáratú - kötvény hozama jelentősen emelkedett. A hároméves kötvény hozama közel fél százalékponttal 8,35 százalékra nőtt, a tízévesé 31 bázisponttal - 0,31 százalékponttal - 8,64 százalékra emelkedett.

A piac dönt

Ez pedig azt jelzi, hogy csak magasabb áron, vagyis több hozam mellett hajlandóak finanszírozni az országot a befektetők. A szakember elmondta, hogy a hétfői és az elmúlt hetekben kialakult állampapír-piaci problémák ellenére nem szabad eltörölni a következő aukciókat. "Meg kell tartani az aukciókat, ha nincs megfelelő ajánlat, egyesével kell azokat sikertelennek nyilvánítani. Nem szabad előre dönteni az aukciók eltörléséről, annak nagyon rossz üzenete lenne, és utána nagyon nehéz újraindítani a rendszert, azaz visszacsábítani a befektetőket" - tette hozzá Pálmai-Pallag Dávid.

Egy név nélkül nyilatkozó állampapír-piaci szakértő pedig azt mondta, a Nemzetközi Valutaalapot felesleges nap mint nap emlegetni, ha baj van, akkor úgyis csak hozzá lehet fordulni. "A piacról lehet finanszírozni az országot, csak az a kérdés, milyen áron. Az pedig látszik, hogy a befektetők magas prémiumot várnak el" - tette hozzá. "A piac majd eldönti, mennyiért hajlandó idehozni a pénzét" - fogalmazott a szakember.

Pálmai-Pallag szerint az állampapír-piaci hozamok alapján nagyjából 100 bázispontos jegybanki alapkamat-emelést áraz a piac, de a jelenlegi környezetben ez kevés lenne a piaci turbulencia megfékezéséhez. Ha nagyon elszállnak a hozamok és elgyengül a forint, akkor jelentősebb, több százalékpontos emelés is jöhet, utána, ha megnyugodtak a kedélyek, fokozatosan lehet csökkenteni a kamatot" - fogalmazott a szakember.