Harmadannyi adót fizetnek a magán-pálinkafőzők az adóváltozás óta

Vágólapra másolva!
Drasztikusan csökkent a költségvetésbe befizetett magánfőzési jövedéki adó mértéke - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint az új szabályok miatt átláthatatlan lett az iparág a hatóságok számára.
Vágólapra másolva!

A magánpárlatfőzés múlt évi adómentessé tétele óta alig pár százezer forinttal nőtt az e címen befolyt bevétel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz - írja a Napi Gazdaság a keddi számában. A személyenkénti 50 liter fölötti mennyiség után, a második fél évben befizetett adó 2,8 milliárd forint volt, alig valamivel több, mint az adóváltozás előtti fél évben beszedett 2,5 milliárd forint. 2009-ben 8 milliárd forint bevétel származott a magánfőzés jövedéki adójából. A Napi Gazdaság megjegyzi, hogy a tavalyi második fél évi bevételek még emelkedhetnek, mert a NAV még nem végzett az adatok feldolgozásával.

A párlatfőzési szabályok lazítását követően valószínűleg nem lehet majd tudni, hogy mennyi az országban előállított pálinka van. Eddig egyetlen bejelentés sem érkezett magánfőzőktől a hatósághoz, amelyben az adómenteset meghaladó párlatmennyiség előállítását jelezték volna - írja a lap. A NAV adatai szerint tavaly 40, idén eddig hat tiltott pálinkafőző eszköszt foglaltak le. A vámhatóság adatai szerint március végéig 43 esetben kértek engedélyt desztillálóberendezés előállítására, míg forgalmazására már 203-szor.