Így spórolhat a kánikulában az áramszámlán

Vágólapra másolva!
Az alacsonyabb hőfokon való mosás, a hűtőszekrény ritkább nyitogatása és a redőnyök leeresztése a klíma egésznapos használata helyett havi több ezer forinttal csökkenheti villanyszámlát - olvasható a Démász villamosenergia-szolgáltató közleményében.
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál melegebb hőmérséklet és a klímaberendezések hatására akár 10-20 százalékkal is nőhet a lakossági áramfogyasztás - írja az EDF Démász villamosenergia-szolgáltató közleményében. A cég szerint azonban néhány egyszerű tanács megfogadásával jelentősen csökkenthető a havi villanyszámla.

A háztartási hűtőgépek kánikulában fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, energiafogyasztásuk azonban csökkenthető a hátsó részükön lévő hőleadó-radiátor rendszeres tisztításával. Emellett fontos - különösen az idősebb gépeket - havonta egyszer leolvasztani, illetve oda kell figyelni arra is, hogy az ablakon beszűrődő napsugárzás ne érje a hűtőt, mert ennek hatására is nő az energiafelhasználás.

Akár harmadával is csökkenthető a mosógépek energiafelhasználása, ha alacsonyabb hőfokon, előmosás nélkül, rövidebb programmal használják a azokat. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop is növeli fogyasztást, ezért a cég szerint célszerű a töltés befejezésével kihúzni azokat az konnektorból. A nyaralások idejére pedig érdemes minden árammal működő készüléket áramtalanítani.

A tartós hőség miatt egy átlagos háztartás számára 1-2 ezer forint többletköltséget jelentenek havonta a klímaberendezések. Ha azonban naponta 6-7 órán keresztül működtetik azokat, akkor napi ezer forint többletköltséget is jelenthet egy 2 KW-s készülék esetében. A lakás elsötétítése is segíthet abban, hogy ne kelljen egész nap járnia a légkondicionálónak, ahhoz, hogy hűvös legyen a lakásban.