IMF-megállapodás kell a kamatcsökkentéshez

Vágólapra másolva!
A monetáris tanács két jegybankára, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György szerint ugyan magas a mostani kamatszint, de a hitelkeretről szóló egyezség után fokozatosan mérséklődhet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem csökkenthet kamatot az előtt, hogy pénzügyi megállapodás születne az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki Gerhardt Ferenc és Kocziszky György, a jegybank alapkamatról határozó döntéshozó testülete, a monetáris tanács két tagja a Dow Jones hírügynökségnek.

Gerhardt Ferenc szerint szükség van a megállapodásra, ami lélektani támogatást nyújt a globális piacokon. A jegybankár hozzátette, hogy amint a körülmények megteremtődnek, a kamatcsökkentés fokozatos lesz, és nem egyszeri nagy lépésben történik majd. Kocziszky György pedig azt mondta, egyértelmű üzenetet kell küldenünk a piacoknak arról, hogy a kamatcsökkentés jogos. Gerhardt Ferenc és Kocziszky György egyaránt magasnak tartja a jelenlegi, 7 százalékos kamatszintet, ami kedvezőtlen a gazdaság szempontjából.

A monetáris tanács a múlt heti kamatdöntő ülésén sem nyúlt az alapkamathoz, így az a harmadik egymást követő hónapban maradt 7 százalékon. A bejelentés nem okozott meglepetést, az elemzők döntő többsége erre a döntésre számított, és londoni közgazdászok is így vélekedtek. Februárban a szinten tartás mellett felmerült egy negyed százalékpontos csökkentési javaslat is, arra akkor egy tag szavazott. Januárban pedig kettészakadt a tanács, és a várakozások ellenére nem emelte a kamatot a testület.