Vágólapra másolva!
Idén 200 milliónál is több embernek nem lesz állása a világon, jósolják a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szakértői. A 25-49 évesek közül ötből kettő munkanélküli már legalább egy éve hiába próbál állást találni.
Vágólapra másolva!

Az idén hatmillióval, mintegy 202 millióra növekszik világszerte a munkanélküliek száma a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) elemzése szerint. Ilyen sok munkanélküli még soha nem volt a világon.

Az ILO szakértői úgy látják, hogy az állástalanok számának növekedése elsősorban annak tulajdonítható, hogy a világ számos országában költségvetési megszorító csomagokat, illetve munkaerő-piaci reformokat vezettek be. Ezek "pusztító következményekkel" jártak - főként Európában -, ráadásul nem is mindig eredményezték azt, amire elsősorban irányultak, az államháztartási hiány csökkenését, azonban a gazdasági növekedést visszavetették.

A nemzetközi szervezet elemzői felhívják a figyelmet, hogy a fejlett országokban az átlagosnál rosszabb a helyzet, de Európában még több a baj, 2016-ig várni kell, mire ugyanannyian fognak dolgozni Európában, mint a 2008-as világgazdasági válság kirobbanása előtt. Németország és Ausztria üdítő kivételt jelentenek, a két országban immáron hatodik éve folyamatosan nő a foglalkoztatottság.

A tanulmány szerint a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása óta 50 millió munkahely szűnt meg világszerte. Az ILO az idén 6,1 százalékos, jövőre 6,2 százalékos munkanélküliséget prognosztizál a világon, kiemelve, hogy a leginkább a 25-49 éves korosztály veszélyeztetett. (Magyarországon 11 százalék körül jár a munkanélküliségi ráta, és az IMF, valamint a jegybank arra számít, pár éven belül nem is fog nagyon lejjebb menni az állástalanok aránya.) Ebben a korcsoportban a fejlett ipari országokban a munkanélküliek 40 százaléka több mint egy éve nem talál munkát. A munkanélküliség problémája a fiatalokat érinti a leginkább, aminek súlyos szociális következményei lehetnek, figyelmeztetnek a szakemberek. A kockázatok Afrikában és a Közel-Keleten a legnagyobbak - vélik a szervezet szakértői.

Az ILO elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy ha a kormányok a megszorításokat nem kombinálják munkahelyteremtő intézkedésekkel, akkor növekszenek a társadalmi feszültségek, és fennáll a zavargások veszélye.