Július előtt nem lesz magyar dinnye

Vágólapra másolva!
A hideg miatt a szokásosnál lassabban érik a dinnye, a palánták kéthetes késésben vannak a szokotthoz képest, így csak július elején kezdődhet a szüret. Korábban a fagy is károsítatta az ültetvényeket, így kisebb termésre számítanak, de az ormánsági termesztők szerint a minőséggel nem lesz gond.
Vágólapra másolva!

Kárt tett az eddigi, nagyrészt hűvös időjárás a kelet-magyarországi dinnyeültetvényekben, ahol a növénytövek 15-30 százaléka pusztult ki - mondta a térség egyik legnagyobb dinnyekereskedő cégének vezetője az MTI-nek. A korábban kiültetett dinnyét Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az április 10-ei fagy is károsította, mostanában pedig a 14 Celsius fok alatti hőmérsékletű, a növény szempontjából hidegnek számító talaj rontja a növény gyökérzetét.

Az ormánsági ültetvényeken is kéthetes késésben vannak a dinnyepalánták a korábbi kánikula, szárazság és a mostani hideg miatt, így legkorábban július elejére érhet be a gyümölcs - írta csütörtökön a bama.hu. Az egyik helyi termelő, Kovács István azt mondta a lapnak, hogy hiába nevelték már március elejétől fűtött fóliasátrakban a palántákat, most legalább két hét elmaradásban vannak a növények, ez alapján július első napjaiban szedhetik le az első érett gyümölcsöket.

A termelő ugyanakkor azt mondta, hogy a jelenlegi állapot szerint jó minőségre és közepes termésmennyiségre számíthatnak az idén. Akik nem a palántázást választották, hanem közvetlenül a magot vetették el a földbe és befóliázták, azok még később, július végén kezdhetnek majd szüretelni.

Tavaly is kisebb volt a dinnyetermés a vártnál, akkor a július eleji hőség tette napégetté a fejlődő görögdinnye egy részét, majd a hónap végén az sok eső okozott gondot a földeken.