Mol-INA ügy: Hernádi barátja áll az offshore cégek mögött

Vágólapra másolva!
Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök perében pénteken lopással vádolta a vád koronatanúját a védelem felkérésére tanúskodó Mihail Gucerijev orosz üzletember, aki egyben kijelentette azt is, hogy azt az ötmillió eurót, amit Robert Jezic rendelkezésére bocsátott, nem Ivo Sanader megvesztegetésére szánta. Gucerijev arról is beszélt, hogy 9 éve a Mol üzleti partnere és Hernádi barátja.
Vágólapra másolva!

A Gucerijev tulajdonában lévő Hangarn Oil Products és Ceroma Holding nevű ciprusi cégektől származó pénzből a vád tanúja, Robert Jezic tulajdonában lévő földet akartak vásárolni Krk szigetén. Miután az üzlet meghiúsult, "vissza kellett volna adniuk a pénzt, azonban megtalálták a módját, hogyan ne tegyék ezt, és kitaláltak egy történetet, amely miatt most itt vagyok a tárgyalóteremben" - mondta zágrábi bírósági meghallgatásán az orosz olajmágnás. Gucerijev ezzel arra utalt, hogy Jezic állítása szerint Mol - és személyesen Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató - megvesztegette Ivo Sanadert, annak érdekében, hogy befolyást szerezzen az INA horvát olajvállalat felett.

Csütörtökön Gucerijev üzlettársa, Fazakas Imre - szintén a védelem tanújaként - nyilatkozott úgy, hogy nem Ivo Sanadernek, hanem az ügyész koronatanújának, Robert Jezicnek szánták az 5 millió eurót, amiről az ügyészség azt állítja, hogy a horvát állami olajtársaság, az INA menedzsmentjogainak megszerzését kellett szolgálnia.

Ügyészség: Gucerijev nem mond igazat

Gucerijevet egy alkalommal zavarba tudta hozna a vád képviselője - számol be a Daily.tportal.hr angol nyelvű horvát hírportál. Az orosz olajmágnás először úgy nyilatkozott, hogy az ötmillió euró az ő pénze volt, amikor viszont szembesítették vele, hogy Fazakas csütörtökön szintén azt mondta, hogy az övé volt, akkor helyesbített, és üzlettársának adott igazat.

A tárgyalási nap végén az ügyészség kétségbe vonta Gucerijev szavahihetőségét a horvát lap beszámolója szerint.

Hernádi barátja

Gucerijev - a Daily.tportal.hr beszámolója szerint - kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy Hernádi Zsolt "barátja, üzletfele, aki az olajipar egyik legtiszteltebb szereplője". Az orosz üzletember a bíróság azt is megerősítette, hogy kilenc éve együttműködik a Mollal egy nyugat-szibériai olajkitermelésben. (Erről korábban a Népszabadság írt.)

A Heti Válasz tavaly december elején azt írta, hogy az említett két ciprusi céget - Hangarn Oil Products Trading Limited és Ceroma Holdings Limited - az orosz állami energiaóriás, a Gazprom ellenőrzi: olyan, szintén ciprusi bejegyzésű cégek irányítják őket, amelyek a Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek. A Gazprom csak idén ősszel ismerte el sajátjának az Atlas Alpha Services Limitedet és a Potassa Holdings Limitedet, de ezek már akkor is orosz oligarchák üzleteit segítették, amikor formálisan még egy ciprusi offshore-közvetítő iroda nevén voltak - írta a hetilap, konkrétan megnevezve a Gazprom egykori magyarországi képviselőjét, Megdet Rahimkulovot. A Gazprom ezután közleményt adott ki, melyben azt állította, az említett társaságok 2011 októbere előtt nem álltak a tulajdonában, ezért semmilyen felelősséget nem vállal korábbi tevékenységükért.

A 17. leggazdagabb orosz

Az orosz olajmágnás a bíróságon úgy mutatkozott be, mint akinek "300-400" vállalkozása van a volt Szovjetunió területén, Kelet-Európában, Nagy-Britanniában és Afrikában elsősorban a gáz és az olajipar területén, illetve az ingatlanpiacon és az építőiparban.
A Forbes üzleti magazin listája szerint Gucerijev Oroszország 17. leggazdagabb embere 6,7 milliárd dolláros vagyonával. A lap által közölt életrajz szerint az orosz mágnás a Rusznyefty olajóriás 49 százalékos tulajdonosa. Gucerijev újra Moszkvában él, de 2006 és 2010 között Londonba menekült, és cégét is átadta egy Kreml-közeli üzletembernek.