Lemondott a vergődő Opel vezérigazgatója

Vágólapra másolva!
Két héttel az Opel válságkezelő tervének elfogadása után lemondott a cég vezérigazgatója, Karl-Friedrich Stracke. Az Opelnek 2011-ben 575 millió eurós vesztesége volt, a német piacon is egyre csökkennek az eladásai.
Vágólapra másolva!

Váratlanul lemondott csütörtökön az Opel vezérigazgatója. Karl-Friedrich Stracke az Opel tulajdonosa, az amerikai General Motors (GM) európai érdekeltségeit összefogó társaság éléről is távozott.

Az Opel nem indokolta a döntést. Karl-Friedrich Stracke alig 15 hónap után távozik a vállalattól, 2009 óta ő volt a harmadik vezérigazgató a veszteséges autógyártó társaság élén. Az Opel legutóbb 2006-ban volt nyereséges, a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságban pedig végveszélybe került. A válság miatt 48 ezer munkahelyből 8 ezret megszüntettek, és felszámolták az antwerpeni gyárat.

Az Opel nem állt talpra, a veszteség 2011-ben 575 millió euró volt. Az Opel a hazai, németországi piacon is egyre inkább háttérbe szorul, piaci részesedése és az értékesítés is csökken. Júniusban csupán 22 ezer Opelt adtak el Németországban, ami 8 százalékos csökkenés az egy hónappal korábbihoz képest.

Karl-Friedrich Stracke távozása azért meglepetés, mert az ő vezetésével készítették el a márka válságát kezelő tervet, amelyet az igazgatóság alig két héttel korábban, június végén fogadott el. A koncepcióról jelenleg a szakszervezetekkel egyeztetnek. A stratégia középpontjában a költségcsökkentés és a modellkínálat szélesítése áll. A munkavállalók foglalkoztatását a terv szerint 2016 végéig garantálják. Az Opel válságáról itt olvashat bővebben.