Idén is eltüzelik a régi bankjegyeket

Vágólapra másolva!
Az elhasználódott, forgalomból kivont bankjegyekből fűtésre alkalmas briketteket készít a Magyar Nemzeti Bank, ezeket pályázaton nyerhetik el a közhasznú szervezetek, hogy csökkenthessék fűtési költségeiket - tette közzé a jegybank az ötödik alkalommal kiírt pályázat alkalmából. Szeptember végéig lehet jelentkezni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) évente körülbelül 50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, amelyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők.

Az MNB immár ötödször ajánlja fel jótékony célra a bankjegybriketteket. A pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják a fa vagy szén fűtőanyagot.

A térítésmentes, fűtési célú hasznosításra kiírt pályázatra a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek jelentkezhetnek szeptember 30-áig. A brikettek ingyenes szállítása előreláthatólag november folyamán kezdődik el. A tavalyi pályázatot a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület valamint a Miskolci Autista Alapítvány nyerte.

A pályázati kiírás a jegybank honlapján olvasható.