Vágólapra másolva!
Nem mutatnak határozott irányt a nap első felében sem a főbb nyugat-európai piacok, sem a BÉT. Minden bizonnyal a kora délutáni amerikai ADP foglalkoztatottsági adat felpörgeti a befektetőket.
Vágólapra másolva!

Az OTP áll az élen

0,6 százalékos pluszban tartózkodik ma a BUX, a forgalom nem tűnik túl magasnak, csupán 2,8 milliárd forintnyi tranzakció történt a nap első felében a BÉT-en. A blue-chipek közül a MOL és az OTP tűnik a legerősebbnek, előbbi 0,8, utóbbi 1,5 százalékot emelkedett. Tegnap az OTP bank részvényeire vételi ajánlást fogalmazott meg a KBC Securities intézményi fundamentális elemzője, amihez 4626 forintos fair értéket rendelt.

A kisebb papírok közül az E-Star 4 százalék körül csökkenése emelhető ki, a forgalom viszont rendkívül gyér. A részvény 400 forint alatt tartózkodik és akár további nyomás is nehezedhet rá, amennyiben nem sikerül megoldani az októberi kötvénylejárat kifizetését.

2,8 százalékra növelheti a 2013-as GDP-arányos hiánycélt a kormány az eredeti 2,2 százalékos elképzelésről a Magyar Nemzet kormányzati forrásai szerint. A lépéssel mintegy 130-150 milliárd forintot nyerhet a kormány. A Népszabadság már hétvégén beszámolt a lehetséges lépésről, információik szerint 2,7 százalékra módosulna a hiánycél. A kormány továbbra is elkötelezettnek látszik a GDP-arányos hiány 3 százalék alatt való tartásában, ami alapján akár rövidesen megszűnhet a Magyarország ellen 2004 óta fennálló túlzottdeficit-eljárás.

Lökésre várnak a nyugat-európai indexek

Vegyesen állnak a főbb nyugat-európai tőzsdék, a DAX pici pluszban, a CAC 40 pici mínuszban mozog. A délelőtti makrogazdasági adatok nem tüzelték fel túlságosan a piacokat.

Több európai országban tettek ma közzé szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexeket (PMI). A német adat az előző havi 50,6 pont utón 49,7 pontra esett, miközben 50,6 pontot vártak az elemzők. A mutató 2009 márciusában volt ennyire alacsony. Az eurózónára vonatkozó szolgáltatói PMI 46,1 pont lett, szemben a 46 pontos konszenzussal.

A 14:15-kor publikálandó amerikai ADP foglalkoztatottsági adat minden bizonnyal mozgásba lendítheti a börzéket. A Bloomberg által megkérdezett elemzők az előző havi 201 ezer fős növekedés után 140 ezer fős bővülésre számítanak a foglalkoztatottakat illetően. A szakértői várakozások 90 és 190 ezer fő között ingadoznak. A hivatalos pénteki munkaerőpiaci adatok előtt kiemelt figyelemmel szokták követni az ADP adatot a befektetők.