Reménykedhetnek a mobilszolgáltatók

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy megtarthatják a már piacon lévő, inkumbens mobilszolgáltatók a január végi tenderen megnyert frekvenciákat iparági szakértők szerint. A Fővárosi Törvényszék ítélete ugyan hatályon kívül helyezte a 900 megahertzes frekvenciatender végeredményét, de az üggyel kapcsolatban mindenképp vizsgálódni fog a Kúria, amely várható január-február magasságában hozhatja meg döntését a tenderrel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem fordult az állami mobilcég, az MPVI a Kúriához jogorvoslati kérelemmel - mondta el a társaság kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak. Az idén januárban megtartott frekvenciatender eredményét szeptember 17-én semmisítette meg a fővárosi bíróság jogerősen, így a korábban a működéséhez frekvenciát kapott állami konzorcium sem tud idén piacra lépni. A bíróság indoklása szerint azért érvénytelen a pályázat, mert a kiírás szerint állami cég nem is indulhatott volna el a pályázaton. Az ítélettel kapcsolatban még két napja az MPVI-nek, hogy fellebbezzen, azonban piaci vélemények szerint erre egyre kevesebb az esély, vélhetően az állam letett az állami mobilcég elindításáról.

A Kúria annak ellenére is foglalkozni fog az üggyel, ha az állami mobilcég nem él jogorvoslattal. A Fővárosi Törvényszék döntése a teljes tender eredményét megsemmisítette, holott a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone keresete csak az MPVI-re vonatkozott. A Kúria ezért ennek fényében már fel is függesztette a Fővárosi Törvényszék ítéletének végrehajtását.

Ágazati szakértők véleménye szerint három kimenetele lehet a Kúria eljárásának, melynek eredményére várhatóan január-február táján derülhet fény:

  1. A legkisebb valószínűsége annak van, hogy az összes piaci szereplő megtarthatja a tenderen elnyert frekvenciákat.
  2. A második lehetőség, hogy a Kúria helyben hagyja a Fővárosi Törvényszék döntését és megsemmisíti a tender végeredményét. Ebben az esetben az NMHH-nak vissza kellene vásárolnia a közel 34 milliárd forintért értékesített blokkokat kamatfizetés mellett.
  3. Szakértői vélemények szerint legnagyobb valószínűséggel az inkumbens szolgáltatók megtarthatják a megnyert és megvásárolt frekvenciákat, míg az MPVI-től visszavásárolja azokat.

A Magyar Telekom kedvezően reagált a hírre, jelenleg 0,5 százalékos emelkedésben található az árfolyama.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]