Felpörög a brit olajcég gázüzletága

Vágólapra másolva!
Jelentős mennyiségű gáztalálatról számolt be ma Európa ötödik legnagyobb olajcége, a BP. A társaság emellett egy fontos bejelentést is tett, a japán Kansai Electricnek 2017-től évente fél millió tonna cseppfolyós földgázt szállítanak 15 éven keresztül. A részvény a tegnapi záróára körül vágott bele a mai napba, nem mutat komolyabb elmozdulást a londoni parketten.
Vágólapra másolva!

Európa második legnagyobb olajcége, a BP Trinidad és Tobago partjainál 1 ezer milliárd köblábnyi gáztalálatról számolt be. Trinidad az olajvállalat adatai alapján a világ 25 legnagyobb gázvagyonnal rendelkező országa közé tartozik. Korábban a mezőről már tudták, hogy komoly mennyiségű földgázt tartalmaz, 1 ezer milliárd köblábra becsülték a Savonette területen található energiaforrás mennyiségét, de most úgy fest, ennek a dupláját tartalmazza.

2005 óta ez a brit olajcég legnagyobb gáztalálata Trinidad és Tobagóban a Bloomberg adatai szerint.

BP (LSE)

BP (LSE)

A gáz egy részét már el is adta az olajcég

Az olajmamut ma tett még egy másik fontos bejelentést a tegnapi részvény visszavásárláshoz kapcsolódó hírek után. A vállalat a japán közműcéggel, a Kansai Electric Powerrel állapodott meg arról, hogy 2017 áprilisától évi fél millió tonna cseppfolyós földgázt szállítanak majd a szigetországba. A szerződés hosszú távú elkötelezettséget jelent, mivel 15 évre kötötték meg.

A Reuters úgy értesült, hogy ez lehet az első olyan szerződés, melyet japán vállalat aláírt, aminek az árazása az amerikai piacon forgó földgáz árához (Henry Hub) igazodik és nem az olajhoz van kötve. Jelenleg a legtöbb gázértékesítési szerződés egy meghatározott olajkosárhoz kapcsolódik, ami elsősorban az eladóknak szokott kedvezni.

A Kansai Electric Power arra számít, hogy ezzel a szerződéssel 30 százalékkal olcsóbban jut a cseppfolyós földgázhoz, mint egy olajindexált megállapodással. Japánban a 2011-es fukushimai katasztrófa miatt leállították az ország összes atomerőművét, amiből csak hármat indítottak újra. Az atomenergia kiesését gáztüzelésű erűművekkel fedezték, emiatt pedig az LNG (cseppfolyós földgáz) behozatala drasztikusa megnőtt. Az alábbi ábrán jól látható a megugró japán kereslet a termék iránt.

LNG