Érthetetlen módón zuhan a cseh bánya óriás

Vágólapra másolva!
Három és féléves mélyponton tartózkodik jelenleg a bányaipari NWR kurzusa Prágában, ahol a mai kereskedés során 8 százalékos zuhanást produkál a papír. Különösebb hír nem látott napvilágot, azonban kedvezőtlenül érinti a vállalatot az elmúlt időszakban csökkenő szén árfolyama.
Vágólapra másolva!

17: 27

A cseh Patria brókercég értesülései szerint az ArcelorMittal acélipari cég lehetséges távozásának híre rendítette meg az NWR árfolyamát. További negatívum, hogy a bányaipari cég holnap közzéteendő gyorsjelentésétől veszteséget várnak az elemzők. Legutóbb 2010 első három hónapja során nem volt profitáblis a cég.

11:30

2009 áprilisa óta nem látott szintekre esett vissza a cseh New World Resources (NWR) árfolyama a prágai parketten. A mai teljesítmény egyelőre 8 százalékos mínusz, amivel 75,5 cseh korona közelében ingadozik a kurzus. A történelmi mélypont 59 korona, ahol legutóbb 2009 márciusában járt az árfolyam a pénzügyi krízist követő piaci hangulat megváltozásakor.

A szénbányászattal foglalkozó társasággal kapcsolatban különösebb hír nem látott napvilágot, ugyanakkor az elmúlt hónapokban a zuhanó szén árfolyama igencsak kedvezőtlenül érinti a céget. Az európai szénárak eróziójáért elsősorban az Amerikából érkező olcsóbb szén okolható. A tengerentúlon a megugró földgáztermelés törte le a szénárakat, aminek következtében beindult az energiahordozó európai exportja.

NWR havi grafikon (Prague Stock Exchange)

Forrás: [origo]