Bankokon és ingatlanos cégeken lehetett igazán sokat keresni

ka
Vágólapra másolva!
Semmi okuk nem lehet a panaszra azoknak, akik idén a részvénypiaci emelkedésre fogadtak. A világ tőzsdéinek mozgását leképező MSCI World indexbe fektetve kicsivel 16 százalék feletti nyereséget lehetett elkönyvelni, vagyis a 4 százalékos infláció mellett is tekintélyes reálhozamot érhettek el így a befektetők. Igazán sokat mégis az keresett, aki bankpapírt, vagy ingatlanos részvényt vásárolt. Itt egészen szédítő hozamokat láthatunk.
Vágólapra másolva!

Bár sokan tartottak a 2012-es, választásokkal és számos más kockázati faktorral is tűzdelt 2012-es évtől, magunk mögé nézve idén azoknak állt a zászló, akik hajlandóak voltak kockázatot felvállalni befektetési döntéseik meghozatalakor. Világszinten a részvénypiacok 16 százalékos ralit tudhattak maguk mögött, ami a 4 százalékos inflációs rátát figyelembe véve is tekintélyes reálhozamnak felel meg.
Az elmúlt tizenhárom évben az ideinél csak négy esetben volt erősebb a tőzsdei hegymenet mértéke. Ez viszont már mögöttünk van, amiből sajnos messzemenő következtetést nem igen lehet levonni az előttünk álló időszakra vonatkozóan, bár a kiugróan jó teljesítményt még általában pozitív - bár kisebb - ármozgás követett.

Az MSCI indexcsalád szektorai közül idén egyértelműen a pénzügy és a ciklikusnak számító iparágak vitték a prímet. A kockázatvállalási hajlandóság javult, az eurózónában a feszültségek enyhültek, ami hozzájárulhatott a szegmens igen erős teljesítményéhez. A legmostohábban kezelt részvények az energiaszektor képviselőiből kerültek ki, melyek az olajár stagnálása közepette látványosan nem voltak képesek emelkedésre. Amennyiben elhisszük azt, hogy a nemkonvencionális kitermelési technológiák hatására a következő években az olajhiány rémétől jó időre elbúcsúzhatunk, úgy az idei példából kiindulva mindez semmi jóval nem kecsegtet majd az energiaszektor számára.

Érdemes azonban ennél jobban árnyalni a képet, és megnézni az egyes részszegmensek idei éves teljesítményét is. Az ingatlanfejlesztéssel és kezeléssel foglalkozó vállalatok világszinten vitték a prímet (amiből a régiós ingatlanos cégek nem tudtak túl sokat meríteni), elég csak a szegmens ázsiai nagy felfutására, vagy az amerikai piac talpraállására gondolni. A pénzügyi szolgáltató, és kártyavállalatok az oligopol piaci környezetet jól kihasználva hasítottak, de nem panaszkodhattak az internetes kiskereskedők, vagy a biotechnológiai cégek sem.

A legnagyobb lemaradást a az olyan szolgáltatásokat nyújtó vállalatok szenvedték el, mint a hotelek, éttermek és egyéb szabadidő lehetőséget kínáló vállalatok, melyek érzékenyebben reagálhattak a fogyasztói költések csökkenésére, vagy a fogyasztói szokások változására.

Bár nagyot estek 2012-ben, a háztartási gépeket gyártó vállalatokat talán továbbra is inkább kerülni érdemes, az eredménytermelésükhöz képest ugyanis még mindig drágán mérik a szegmens szereplőit. A hoteleket és éttermeket a nagy esés után érdemes lehet közelebbről is megvizsgálni, miközben a kártyacégek a nagy hegymenet ellenére sem tűnnek drágának a többi szektorhoz képest.