Vágólapra másolva!
Remek hangulat uralkodik az ázsiai tőzsdéken, amit többek között az amerikai fiscal cliffel kapcsolatos optimizmus, valamint a japán gazdaság fellendítésére érkező fiskális és monetáris intézkedések miatti jókedv okoz. A Nikkei kiemelkedik régiós társai közül, mely további csúcsokat döntöget, és már kilenc hónapja nem látott magasságok felé halad. Amerikában szintén vették a részvényeket a befektetők, miután egyre közelebb kerülnek az álláspontok a költségvetési szakadék megoldásának ügyében. A demokraták és republikánusok egyaránt hajlanak a megállapodásra, és mindkét fél új javaslatokat dolgozott ki ennek elérése érdekében. Európában is tovább uralhatják a parketteket a vevők, mivel a határidős indexek alapján kisebb, 0,2-0,3 százalékos pluszokban indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

10 ezer pont felett a Nikkei

Az amerikai piacok emelkedésének hatására Ázsiában is jól teljesítettek a vezető részvényindexek, melyek közül kiemelkedik a japán Nikkei 2,4 százalékos erősödésével. A jókedvet az okozta, hogy az amerikai költségvetési problémák ügyében egyre közelebb kerülhetnek az érintettek a megoldáshoz.

Ezen kívül a hétvégén megválasztott új japán kormány is agresszívabb fiskális politikát folytathat, valamint erőteljes nyomást gyakorolhat a jegybankra, hogy az tovább lazítsa monetáris politikáját a gazdaság fellendítése érdekében. A holnapi BoJ ülésen valószínűleg egy újabb eszközvásárlási programot jelenthetnek be ennek keretében. Ezt mindenképpen örömmel fogadnák a befektetők, akik így a Nikkeit már kilenc hónapos csúcsa felé lökik, mely nyolc hónapja először tudott 10 ezer pont felett zárni.

Nikkei 225 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A jó hangulatban többi régiós benchmark is jól mozgott, ugyanis a hongkongi Hang-Seng 0,8 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig fél százalékos pluszban található. A kínai Shanghai Composite 0,2 százalékos emelkedésben mozog zárás előtt nem sokkal, és így egyre távolodik több éves mélypontjáról, mivel már a 2170 pontot is átlépte.

Forrás: [origo]

Új elképzeléseknek örültek az amerikai tőzsdék

A fiscal cliffel kapcsolatos optimizmus következtében vaskos emelkedést mutattak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, melyek hétfő óta jelentős erősödésen mennek keresztül. A jó hangulatot tegnap az okozta, hogy egyre közelednek az álláspontok a költségvetési problémák megoldásának az ügyében, ugyanis John Boehner mellett Barack Obama is hajlandónak tűnik a megállapodásra.

A demokraták javaslata szerint az évi 400 ezer dollár feletti jövedelemmel rendelkezők adóznának csak magasabb adókulccsal. Korábban ez az összeghatár 200 ezer dollár volt, azonban ez még mindig távol van a republikánusok 1 millió dolláros elképzelésétől. Ezen túl Barack Obama egy további 200 milliárd dolláros kiadáscsökkentésre is hajlandó lenne, amit a republikánus képviselők örömmel fogadhatnak, mivel ők a kiadások visszavágását szeretnék elérni.

Az ellenzékiek új javaslattal, egy B-tervvel álltak elő, melyben kiterjesztenék a Bush-féle adókedvezményeket mindazokra, akik 1 millió dollár alatt keresnek évente.

Ezek következtében a Nasdaq 1,5 százalékos, az S&P 500 1,2 százalékos pluszban zárt, míg a Dow Jones kissé lemaradva tőlük 0,9 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok is jól teljesítettek, melyek kivétel nélkül a pozitív tartományban fejezték be a kereskedést. Az energiaipari és technológiai vállalatok kiemelkedtek a többi szektor közül 1,7 százalékos erősödésükkel.

Az utóbbiakat a legnagyobb komponensű Apple 2,9 százalékos drágulása húzta feljebb, melyet az a hír is segíthetett, hogy a nagy versenytárs Samsung visszavonta az Apple-el szemben indított bírósági kereseteket Európában. Ezen túl a céget nem találták vétkesnek szabadalomsértés ügyében, melyet a vád szerint a Google-höz tartozó Motorola Mobility ellen követett el.

A szektortársak közül a a Microsoft 1,7 százalékos, a HP 2,3 százalékos, az Intel másfél százalékos, valamint az IBM 1,1 százalékos ugrással támogatta a technológiai papírokat.

A Best Buy kiskereskedelmi vállalat árfolyama tovább csúszott lefelé a lejtőn, melyben többek között a hagyományos, áruházi kereskedelem folyamatos háttérbe szorulása játssza a szerepet. A papírok 1,2 százalékot vesztettek értékükből. (Olvassa el elemzésünket a Best Buy befektetési sztoriról is)

Forrás: [origo]

További vállalati hír, hogy 2 százalékot emelkedett piaczárás után az Oracle a tegnap publikált gyorsjelentése után. A technológiai vállalat 64 centes EPS-t (várt: 61 cent) és 9,11 milliárd dolláros árbevételt (várt: 9,02 milliárd dollár) ért el az előző negyedév során. A következő negyedévben 64-68 cent lehet az egy részvényre jutó profit (várt: 66 cent), míg az árbevétel 1-5 százalékot (várt: 4 százalék) nőhet a menedzsment szerint.

A Carl Icahn érdekeltségébe tartozó American Railcar 20 dolláros ajánlatot tett a szállítmányozással foglalkozó Greenbrierért, melynek árfolyama a hír után több mint 7,3 százalékot ugrott.

Greenbrier árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]