Megugrott a céges adószámok felfüggesztése

Vágólapra másolva!
A működő cégek mintegy 15 százalékának felfüggesztette az adószámát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - írja a feketelista.hu cégnyilvántartó oldal. Az adóhatóság a korábbiaknál szigorúbban és gyorsabban lép a szabálysértőkkel szemben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben szokatlanul sok, összesen 77 643 cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), azaz a működő több mint félmillió társaság mintegy 15 százalékáét. Hasonló szankcióval 2010-ben valamivel több mint 32 ezer céget sújtottak, de már ez az adat is jelezte: az adóhatóság a korábbiaknál szigorúbban és gyorsabban lép a szabálysértőkkel szemben. 2007 és 2009 között ugyanis évente átlagosan mintegy tízezer esetben nyúlt ehhez a szankcióhoz az adóhatóság - írja a feketelista.hu.

A nagymérvű növekedés a portál szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy újabban az olyan cégek adószámát is bevonják, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a cégközlönyben. Az eljárásrend értelmében ugyancsak elrendelik az adószám felfüggesztését, ha a kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége miatt visszaérkezik, illetve ha a cég a megjelölt székhelyén nem található. Hasonlóan járnak el, ha a vállalkozás képviselőjét nem jelentik be az adóhatóságnál, és akkor is, ha az illető nem található a megadott elérhetőségi helyen. Abban az esetben is felfüggesztik az adószámot, ha a hatóság szabálytalanságok miatt ismételten 60 napra lezárja a vállalkozás üzletét.

A feketelista.hu összesítése szerint az elmúlt öt év alatt 138 571 cég adószámát vonták be. Gyakorlatilag az ilyen jellegű elmarasztalások 56 százaléka a múlt évre esett. Gazdasági súlyával is magyarázható, hogy Budapest és Pest megye cégei együttesen több mint 57 százalékkal szerepelnek e listán. Az adószám-felfüggesztések 44,1 százaléka budapesti, 13 százaléka pedig Pest megyei.