Rákaptak az állampapírra az emberek

Vágólapra másolva!
Áprilisban több magyar állampapírt vett a lakosság, mint márciusban. Az év első négy hónapjában pedig összesen 80 milliárddal 553 milliárd forintra nőtt a lakossági állomány értéke.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ szerint márciushoz képest áprilisban közel 35 milliárd forinttal nőtt a lakosság kezében lévő állampapírok értéke, ez 4 milliárd forinttal haladja meg a márciusi többletet.

Áprilisban a különböző értékpapírok közül a kincstárjegyek voltak a legnépszerűbbek, ebből összesen 25,3 milliárd forintért vásároltak az emberek. Az egy- és kétéves takarékjegyek állománya az előző hónaphoz képest márciusban 4,3, az inflációt követő államkötvényeké pedig 5,2 milliárd forinttal emelkedett.

Az ÁKK négyhavi adataiból kiderül az is, hogy a kimondottan a lakosságnak szánt állampapírok állománya 553,8 milliárd forintra, azaz 80 milliárd forinttal emelkedett. Ezen belül a kamatozó kincstárjegyek állománya 50,6 milliárd, az inflációkövető kötvényeké 15,5, a takarékjegyeké közel 14 milliárd forinttal gyarapodott.