Drága lenne, ha a görögök elhagynák az eurót

2012.08.20. 12:25

Növelné az európai munkanélküliséget, és költséges is lenne az Európai Központi Bank igazgatótanácsi tagja szerint. Pedig a görögök megint könnyítést kérnek a takarékossági programhoz, a héten dől el, hogy meg is kapják-e.

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának egyik tagja szerint Görögországnak továbbra is az euróövezetben a helye. A német Jörg Asmussen hozzátette: Görögország kiválása kezelhető lenne, azonban igen költséges, és a munkanélküliség emelkedésével járna Európában.

Asmussennek a Berliner Zeitung című lapban megjelent kijelentése röviddel az előtt látott napvilágot, hogy hétfőn Berlinben megbeszélést kezd a német és a görög külügyminiszter. Ezután pénteken Antonisz Szamarasz görög kormányfő tárgyal a német fővárosban Angela Merkel kancellárral.

Az athéni kormány szeretne könnyítéseket kapni. Korábbi lapértesülések szerint Antonisz Szamarasz miniszterelnök azt fogja kérni Angela Merkel kancellártól, hogy két év helyett engedjenek négy évet a 11,5 milliárd eurós, a GDP öt százalékának megfelelő takarékossági program megvalósítására, továbbá adjanak négy év haladékot az eddig felvett hitelek törlesztésének megkezdésére.

A német kormányszóvivő azonban kijelentette, hogy Görögországnak tartania kell magát az eredeti megállapodás feltételeihez, hogy igényt tarthasson további támogatásra. Ugyanezt hangsúlyozta egy pénteki sajtótájékoztatón Michael Fuchs, a német alsóház kormánypárti frakciójának helyettes vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK