Vágólapra másolva!
Ismét a spanyolok kerültek a befektetők figyelmének középpontjába, egyes vélemények szerint újra segítséget kell majd nyújtania az ECB-nek, aminek következtében folytatódott a lejtmenet az európai parketteken.
Vágólapra másolva!

Maradt a lejtmenet

Folytatódott a csökkenés az ázsiai piacokon a ma reggeli kereskedés során, a Shanghai Composite 1 százalékos csökkenése mellett a Nikkei 0,4 százalékot esett. A lejtmenetben az autógyártók és a nyersanyagipari cégek állnak az élen.

4,5 milliárd dolláros hitelhez jutott a világ negyedik legnagyobb vasérctermelője, a Fortescue Metals a lejáró adósságok visszafizetésére. A hírre 20 százalékos pluszban is járt a részvény az ausztrál tőzsdén.

Spanyol félelmek

Európában is folyatódott a csökkenés. A befektetők szerint Spanyolországnak újabb segítségre lesz szüksége az ECB-től, amire a növekvő kötvénypiaci felárak kényszeríthetik. A DAX és a FTSE 100 is 0,8 százalék körüli esésben található. A Stoxx Europe 600 index tíz szektora közül az egészségügy és a fogyasztó javak mozognak a pozitív tartományban, míg az olaj- és gáz, a pénzügy, illetve a nyersanyagipar is 1 százaléknál nagyobbat csökkent.

Hat hónap után ideiglenes elhagyja a céget fáradtságra hivatkozva az Akzo Nobel vezérigazgatója. Kinevezése óta 21 százalékot emelkedett a részvény árfolyama, azonban a hírre 4 százalékot esett a kurzus.

Akzo Nobel (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

Nagyobb bejelentés hiányában pár perc leforgása alatt mintegy 5 dollárt zuhant a Brent és a WTI típusú nyersolaj kurzusa is.

Szeptember 28-án tehetik közzé Spanyolországban a banki stressz teszt eredményét. Kormányközeli források szerint különböző kimeneteleket vizsgálnak meg és ezekhez igazítják majd a tőkeigényt. A leggyengébb bankok év végéig megkaphatják a segítséget, a kisebb problémákkal küzdők pedig 2013-ig júniusáig lesz idejük megerősödni.

Az OTP és a Mol húzza le az indexet

Csökkenéssel indította a mai kereskedést is a BUX, melynek két leggyengébb komponense az OTP és a MOL 1,5, illetve 14, százalékos csökkenéssel. Jól teljesítenek a defenzív gyógyszerrészvények, a Richter 0,6, míg az Egis 0,3 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom (+0,5%) a tegnapi megugrást követően tovább emelkedik és már a 430 forintos szint felett áll az árfolyama.

0,6 százalékos emelkedést mutat a Rába, miután tovább vette a cég részvényeit a menedzsment 808-811 forintos árfolyamon. A Rába múlt héti közleménye szerint a cég árfolyama az 1000 forintos névérték felett adna valós képet a társaság teljesítményéről.