Vették az akadályt a görögök

Vágólapra másolva!
A tegnap esti görög parlamenti szavazás sikeresen végződött, elfogadták a munkaerőpiaci reformokat tartalmazó törvényjavaslatot a parlamenti pártok. Ezzel megnyílt a lehetősége, hogy Görögország további pénzekhez jusson, ami kisegíti adósságtörlesztési problémáiban. A szavazást országos sztrájkok kísérték, mivel a nyugdíjkorhatár emeléséről, a nyugdíjak és a közszféra javadalmazásának csökkentéséről döntöttek a honatyák.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Görögországban sorsdöntő parlamenti szavazás zajlott le tegnap este, ami arról a törvényjavaslatról történt, amit feltételként tűzött ki a Trojka (EU/IMF/EKB) a további pénzügyi segítségnyújtáshoz a mediterrán ország részére.

50 ezer tüntetővel a parlament előtt a szavazás végül sikeres volt, mivel 153 szavazattal (128 ellenszavazat mellett, 18 tartózkodással és egy képviselő távolmaradásával) elfogadták a törvényjavaslatot. A törvény csökkenti a nyugdíjakat és a közszféra javadalmazását, és a nyugdíjkorhatárt 65-ről 67 évre emeli.

Az Új Demokrata párt kizárta egyik képviselőjét miután nem támogatta a törvényjavaslatot szavazatával. A koalíciós partner PASOK soraiban hasonló okokból 6 képviselőt zártak ki a pártból. Antonis Samaras miniszterelnök úgy értékelte a szavazást a Vouli állami televízióban, hogy" Görögország egy nagy lépéssel került közelebb ahhoz, hogy a jövő görög nemzedéke szebb napokat lásson és kedvezőbb körülmények között élje életét."

A görög 10 éves állampapír hozamok az idei éves minimumukhoz közelítenek, kevéssel 17 százalék felett mozognak. A görög részvényindex, az ASE index idei 21 százalékos emelkedésével szépen teljesít, azonban tavaly több mint 52 százalékot veszített értékéből.

A következő kemény csata a görög politikai életben a jövő évi költségvetésről szóló szavazás lesz november 11-én. A koalíciós pártok közül a Demokrata Baloldal most ugyan nem csatlakozott a másik két kormányzó párthoz (Új Demokrata Párt, PASOK), de Fotis Kouvelis pártelnök úgy nyilatkozott, hogy a büdzséről történő szavazáson támogatni fogja Samaras elképzeléseit.

A szavazás egy 48 órán át tartó általános sztrájk közepette történt, amikor kórházak álltak le, iskolák, kormányzati hivatalok zárták be kapuikat és a tömegközlekedés is megbénult. A parlament előtt gyülekező 50 ezer embert vízágyúkkal és könnygázzal fékezték meg a rendőrök.