Rekord kibocsátásra készül a lengyel mintabank

Vágólapra másolva!
Tavaly június óta a legnagyobb tőzsdei kibocsátásra kerülhet sor Lengyelországban, miután az Alior Bank 700 millió zlotys IPO-t szeretne véghezvinni. A pénzintézet után igen nagy kereslet, a legnagyobb lengyel biztosító, a PZU érdeklődése mellett az EBRD is bevásárolna. A bankpapír első kereskedési napja a tervek szerint december 14-e lenne.
Vágólapra másolva!

December 14-én debütálna a lengyel parketten az Alior Bank, amely 700 millió zlotys IPO-t tervez lebonyolítani. A ma reggel megjelenő kibocsátási tájékoztató szerint 5-25 millió darab új részvény kibocsátására kerülhet sor amellett, hogy a főtulajdonos Carlo Tassara 26 millió darab részvényt adna el.

IPO: Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.


Nagy az érdeklődés

A tőzsdére lépés során a bank 66,9 százalékos részesedése cserél gazdát, ebből kevesebb mint 5 százalék jutna a kisbefektetőknek, akik legfeljebb 71 zlotys árfolyam mellett vásárolhatnak a bankpapírból.

A prospektus szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legfeljebb 320 millió zloty értéken részesedést vásárol az Aliorban. Lengyelország legnagyobb biztosítója, a PZU már korábban jelezte érdeklődését a bank iránt, a vezérigazgató a PAP-nak adott interjújában kifejtette, hogy a PZU magánnyugdíjpénztára 5 százalékot meg nem haladó részesedést vehet az Aliorban.

További részvények értékesítését tervezi a Carlos Tassara , 2013 évégig legalább 30 százaléknyi csomagot adna el egy biztosítónak vagy banknak.

Forrás: [origo]Az Alior egyetlen tulajdonosa az olasz Carlo Tassara csoport, ami a francia-lengyel Romain Zaleski kezében összpontosul. Az üzletember a Challanges magazin információi szerint Franciaország 59. leggazdagabb embere, a legfrissebb 2012-es becslés szerint 745 millió euróra tehető vagyona a tavalyi 1770 millióval szemben.

Csábító teljesítmény

A 2008-ban alapított bank a harmadik legnagyobb hálózatot építette ki Lengyelországban 680 fiókjával, csupán a PKO Bank és a Bank Pekao rendelkezik kiterjedtebb hálózattal. Az első kilenc hónapban 222,9 millió zlotys nettó profitra tett szert az Alior, ami mintegy háromszorosa az egy évvel korábbi értéknek.

A friss tőkére egyrészt a hitelezésének felfuttatása miatt van szüksége az Aliornak, valamint ennek köszönhetően sikeresen vehetné fel a versenyt a spanyol Banco Santander helyi leányával és a Leszek Czarnecki milliárdos által tulajdonolt Getin Noble Bankkal. A menedzsment 2016-ig szeretné megduplázni piaci részesedését a lengyel bankszektorban.

A JSW tavaly júniusi 5,37 milliárd zlotys IPO-ja óta az Alior tőzsdére lépése lehet a legnagyobb Lengyelországban, ha összejön a tervezett 700 millió zlotys kibocsátás. Hasonló reményekkel indult tőzsdére a ZE PAK közműcég, azonban a befektetők csupán a menedzsment által meghatározott kibocsátási sáv alján voltak hajlandóak megvenni a részvényeket, ami jóval alacsonyabb értéket eredményezett a cégnek.A 26,2 zlotys indikatív árat azóta sem érte el a kurzus, jelenleg 25,65 zlotyn kereskednek a részvénnyel a varsói parketten.

ZE PAK (Warsaw Stock Exchange)

Forrás: [origo]