Tovább szédeleg a forint

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb ingadozás jellemzi a forint piacát, ami kedvezőtlen a kiszámíthatóság szempontjából. Szerdán jön az IMF, de nem a hitelről tárgyalni.
Vágólapra másolva!

Kedd reggel 295 forint alatt jegyezték az eurót, míg hétfőn 298 felett is járt a kurzus, ami hét hónapos mélypontot jelentett. A forint árfolyamát egyre nagyobb árfolyam-ingadozás jellemzi, ami óvatosságra intheti a befektetőket.

Egyre több elemző várja azt, hogy az euró árfolyama a 300 forintos szint fölé kerül, elsősorban belföldi tényezők miatt. A forintot kedvezőtlenül érinti, hogy a gazdaság egyre mélyebb recesszióba kerül, miközben tart a Magyar Nemzeti Bank kamatvágási ciklusa.

A hazai deviza árfolyamát mégsem a makrogazdasági hírek vagy a költségvetési folyamatok alakulása befolyásolja leginkább, hanem Matolcsy György gazdasági miniszter szavai. Matolcsy azt szeretné, ha az MNB lazább monetáris politikát folytatna, és unortodox eszközökkel segítené a gazdaság talpra állását. A nagy jegybankok hasonló lépései a fizetőeszköz gyengülésével jártak, most pedig azt láthatjuk, hogy a befektetők kezdik beárazni ezeknek a lépéseknek a várható hatását. (Az NGM ezzel szemben a spekulánsoknak tulajdonítja a gyengülést.)

A miniszter szavai mellett azonban néhány makrogazdasági adatra is érdemes lehet figyelni. Kedden a decemberi kiskereskedelmi adatot közlik az Egyesült Államokban. A makrogazdasági adatokból és a Federal Reserve (Fed) szerdai Bézs Könyvéből megtudhatjuk, hogy a tengerentúlon milyen ütemben folyik a kilábalás. Ha a számok nem okoznak csalódást, és a jegybank sem fest borús képet a gazdaság állapotáról, akkor fennmaradhat a kedvező külpiaci hangulat, ami segíthet a forintnak is.

Szerdán Budapestre érkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja, de nem a hiteltárgyalások miatt, ez csak a 2008-as hitelcsomag szokásos ellenőrző látogatása. A valutaalappal kapcsolatos hírek ugyanakkor a következő napokban akár a forint árfolyamát is befolyásolhatják. Nem valószínű, hogy az IMF-nek tetszeni fog az unortodox gazdaságpolitika, és vélhetően az esetleges új jegybanki eszközök bevetése miatt sem dicséri majd meg Magyarországot.