Az autóipar kevés a bajok elfedésére

Vágólapra másolva!
Kevesebb volt tavaly a beruházás, mint egy évvel korábban, 19 alágazatból 16-ban csökkent a fejlesztések mértéke. A csökkenést nem tudta ellensúlyozni az autóipar fejlődése.
Vágólapra másolva!

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások mértéke 5,2 százalékkal maradt el az előző évitől - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,9 százalékkal csökkent a beruházási volumen.

Az építési beruházások nagymértékben, 15,1 százalékkal csökkentek, míg a gép- és berendezés beruházások 1,6 százalékkal emelkedtek. A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciájával szemben az egyharmad súlyt képviselő feldolgozóiparban a beruházások a tavalyi magas bázis ellenére a 2012 negyedik negyedévében 5,3 százalékkal emelkedtek.

2012-ben folytatódott a több éve tartó csökkenő tendencia a beruházások terén. A 19 nemzetgazdasági ág közül 16 ágban csökkenés figyelhető meg. Az építési beruházások 10,6 százalékkal csökkentek, míg a gép- és berendezés beruházások 1,8 százalékkal emelkedtek.

"A legfrissebb KSH adatok mögött egyértelműen fellelhetők a nagy autóipari beruházások pozitív hatásai, azonban ezek önmagukban nem tudják megfordítani az évek óta csökkenő trendet" - mondta el Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

Hozzátette, hogy a nemzetgazdasági beruházások negyedik negyedéves csökkenése nem meglepő a vártnál negatívabb GDP adatok alapján. A tavalyi utolsó negyedév beruházásainak előző év azonos időszakához viszonyított 7,9 százalékos esése azonban a vártnál is negatívabb eredmény, mivel a korábbi negyedévekben már rendre egyre kisebb, 8,6 százalék, 5,9 százalék, majd 2,1 százalékos zsugorodás jellemezte a gazdaságot.

A feldolgozóipar és az e mögött leginkább álló autóipari beruházások húzóereje ugyan érezhető Huszár Róbert szerint, azonban jól látható, hogy ezek önmagukban nem tudják megfordítani a beruházások több éve tartó csökkenő trendjét akkor, amikor a 19 nemzetgazdasági ágazatból csupán 3 tud növekedést produkálni. A Nemzetgazdasági Minisztérium éppen a feldolgozóiparra hegyezte ki közleményét, hangsúlyozva, hogy ez a szektor szépen tudott növekedni.

"A nagy kérdés azonban, hogy a következő egy-két évben milyen új beruházások tudnak megvalósulni. Egyelőre azt tapasztaljuk, hogy a vállalati ügyfelek igen óvatosak, nyomott az igény a hosszú lejáratú hitelek iránt, ami a beruházások további csökkenő tendenciáját vetíti előre, és beárnyékolja hosszú távú növekedési kilátásainkat is" - mondta a szakember.