Vágólapra másolva!
Remekel a budapesti tőzsde hiszen 0,67 százalékos emelkedésével a legsikeresebb a nagyobb európai parketteket tekintve. Európában elromlott a hangulat a hétvégi G20-as találkozó után, ugyanakkor fontosabb makroadatok és vállalati gyorsjelentések nem érkeznek ma, és az amerikai tőzsdék is zárva tartanak. Az Egis ma áttörte a 19 000 forintos határt, és jelenleg 2 százalék körüli plusznál jár
Vágólapra másolva!

A közép-európai indexek az osztrák kivételével pozitív tartományban állnak. A sort a BUX vezeti nem sokkal lemaradva pedig a lengyel index áll. A prágai tőzsde a nyitást követően sikeresen ledolgozta mínuszát, azonban az ATX továbbra sem tud kikecmeregni a negatív tartományból.

Forrás: [origo]

Kirobbanó formában az Egis

A budapesti tőzsde teljesítményére jó hatással van Pleschinger Gyula államtitkár hétvégi bejelentése miszerint újra leül tárgyalni a kormány a bankokkal, hogy azok növeljék hitelezési hajlandóságukat, és ha ezt megteszik, várhatóan a különadóból kaphatnak visszatérítést vagy adóleírást. Érdemes hozzátenni, hogy a gyenge hitelezési aktivitásban nem feltétlenül a bankok hitelkínálata, hanem a szintén nagyon harmatos hitelkereslet lehet a ludas, így a bankokkal kötött megállapodás csak a probléma egyik felét rendezhetné.

A BUX 0,6 százalékkal emelkedett, a forgalom azonban elég alacsony 1,2 milliárdos, amire kihat az amerikai piacok zárva tartása. Az összes magyar blue-chip jó teljesítményének hála, leszámítva a Richtert, de még a nagyobb gyógyszergyár részvénye is pénteki záróra környékén forog. Az OTP már 1 százalék feletti pluszban tartózkodik, a MOL 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom a reggeli egy százalék feletti növekedésének egy részét leadva ugyan, de még mindig 0,5 százalékos plusznál jár.
Az Egis ma áttörte a 19 000 forintos szintet, jelenleg felette is tartózkodik a kurzus, csaknem 2 százalékkal emelkedik a gyógyszercég papírja, 19 200 forint körül áll a részvény.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok közül az ANY Biztonsági Nyomda 7 százalékkal ugrott a kedvező negyedéves gyorsjelentésére. A cég a vártnál magasabb árbevételről és nettó eredményről számolt be pénteken piaczárást követően. A korábban Állami Nyomda néven futó cég nettó készpénzállománya 104 forintos szintre emelkedett, ami a jelenlegi részvényárfolyam majdnem egynegyede. Ennek ellenére az előzetes elemzői vélemények szerint az eredmény száz százaléka lehet az osztalék, ami 8,4-8,6 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

A PannErgy 3,5 százalékkal nő, addig az FHB 2 százalék feletti mínuszban van, míg az Estmedia a plusz 14 százalék feletti nyitását követően visszakerült pénteki záró árára.

A forint továbbra is a 292-es szint alatt tartózkodik, kissé erősödve a múlt heti záró értékhez képest. A dollárral szembeni árfolyama nem sokkal 219 alatt, a svájci franké 236,7-es szint körül tanyázik.

Forrás: [origo]

Esnek az európai piacok

A nyugat-európai piacok harmadik napja esnek, amiben szerepet játszhat a felemás eredményekkel véget ért hétvégi moszkvai G20-as csúcstalálkozó is. Az orosz fővárosban a világ vezető politikusai ugyan elítélték az országok közötti úgynevezett "devizaháborút", ugyanakkor nem léptek fel közvetlenül Japánnal szemben annak jengyengítő intézkedéseivel kapcsolatban. Így továbbra sem akadályozza semmi, hogy Japán mellett más országok is gyengítsék devizájukat, ami nem kívánatos következményekkel járhat. A jen egyébként ma további gyengüléssel reagált, miközben a japán tőzsdén az optimizmus jelei mutatkoztak a fenyítés elmaradása után.

Az ECB igazgatótanácsának tagja, Jörg Asmussen úgy véli, az eurózóna jobb állapotban van, mint egy éve. Míg a dán Saxo bank társvezérigazgatója, Lars Seier Christensen szerint összeomlásra van kárhoztatva az euró, és szerinte a kontinens továbbra sem erősítette meg a közös fizetőeszközt a fiskális unióval. Eddig úgy tűnik a befektetők inkább a Saxoban vezetőjének adnak igazat, hiszen a vezető nyugat-európai indexek a negatív tartományban tartózkodnak.

Ma fontosabb makroadatok és vállalati gyorsjelentések nem érkeznek, valamint zárva tartanak az amerikai piacok, mivel George Washington születésnapját és az Elnökök Napját ünneplik a tengerentúlon, csak kedden nyitnak ki a újra a tőzsdék. Ez jó eséllyel a mai forgalomra rányomja majd a bélyegét Európában és a régióban is.

Forrás: [origo]

Azonban a hét következő napjai mozgalmasak lesznek Európában, mivel Olaszországban a végéhez közeledik a választási kampány, február 24-25-én pedig megtartják a választásokat. Ezen túl fontos makroadatok is publikáni fognak az eurózónából (Zew gazdasági hangulatindex, fogyasztói bizalmi index, termelői árindex), így a piaci szereplők kivárhatnak a fontosabb események előtt.

A spanyol IBEX kissé lemaradt társaitól, amiben leginkább a Telefónica 2 százalék feletti gyengülése játszott szerepet, valamint az Iberdrola is 1,5 százalék feletti zuhanásban van. Egyedül a DAX van jelenleg a pozitív tartományban 0,14 százalékos plusszal.

A Carlsberg óriásit zuhant miután közzé tett negyedéves gyorsjelentésében eredménye alulmúlta az elemzői várakozásokat, a részvény csaknem 5 százalékos mínusznál tart. A vállalat 384 millió dolláros nyerséget ért el, ez elmaradt a 407 millió dolláros elemzői prognózisoktól.

A Telefónica 2 százalék feletti csökkenésnél jár, amit elsősorban a venezuelai deviza leértékelődéséből eredő profitvisszaesés indukált.

A Kabel Deutchland Holding AG 5 százalék feletti emelkedést mutat, amit a Vodafone általi valószínűsíthető felvásárlási ajánlat hajthatott. Az akvizíciót akár a jövő hét folyamán már be is jelenthetik hivatalosan. A Vodafone árfolyama 0,4 százalékos csökkenést mutat jelenleg.

Közel 20 százalékkal ugrott a francia Natixis bank árfolyama, miután kiderült, hogy 12 milliárd eurós készpénzhez jut anyabankjától a BPCE bankcsoporttól. A Natixis a 10 centes normál osztalékán felül egyszeri 65 centes osztalékot fizethet, ennek tudható be a kitörő öröm.