Vágólapra másolva!
20 százalékkal zuhan a Groupon árfolyama a mai kereskedés során, mert a társaság csalódást keltő eredményről számolt be negyedéves jelentésében, mind árbevétel, mind pedig nettó profit terén, alulmúlva ezzel az elemzői várakozásokat. Andrew Mason vezérigazgató így még nehezebb helyzetbe került, akinek leváltását már tavaly november óta fontolgatja a társaság igazgatótanácsa.
Vágólapra másolva!

Zuhanórepülésben a Groupon részvényei

A Groupon részvényei 20 százalékkal zuhannak a csütörtöki kereskedésben, miután az online kuponos vállalat gyorsjelentése szerint, a negyedik negyedéves értékesítések 638 millió dollárt tettek ki, míg az elemzők 640 millió dollárt vártak, az Amerikán kívüli bevételek pedig 16 százalékkal csökkentek 263 millió dollárra.

Ugyanezen időszaki nettó veszteség pedig 81 millió dollárra nőtt, az egy évvel korábbi 65 millió után, ami szintén alulmúlta a várakozásokat. Az egy részvényre jutó eredményre (EPS) vonatkozóan 2 centes veszteséget vártak az elemzők, míg ténylegesen mínusz 12 cent lett az EPS.

Forrás: [origo]

Az is kiderült, hogy a cég első negyedéves bevétele várhatóan csak 560 millió és 610 millió dollár között lesz az elemzők által várt 648 millió dollár helyett.

A Groupon a vele szerződő vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy kedvezményekre beváltható kuponokat értékesítsenek online a Groupon felhasználóinak. Az adott kupon csak akkor válik érvényessé, ha előre meghatározott számú felhasználó veszi meg.

Távozhat az alapító-vezérigazgató

Andrew Mason vezérigazgató állása veszélybe került a csökkenő bevételek miatt, ahogyan az online diszkont kuponok iránti kereslet visszaesett. Mason ezért a webes kiskereskedelemre próbál fókuszálni, hogy valahogy újraindítsa a növekedést, és nem mellesleg meg tudja tartani pozícióját.

Habár Mason próbálja csökkenteni a cég függőségét a kuponértékesítésektől, egyelőre nem járt túl nagy sikerrel. Egy e-kereskedelemmel foglalkozó céggé válás igen nagy munkát igényel a társaságtól, és ahogy az az első negyedéves számokból látható, ez eddig gyengébben sikerült a vártnál, mondta el Edward Woo az Ascendiant Capital Markets elemzője. A tavaly novemberi igazgatótanácsi ülésen arról határoztak a tagok, hogy pár negyedév haladékot adnak a vezérigazgatónak, mielőtt elkezdenék keresni az utódját, habár a most publikált eredmény lehet, hogy megrövidíti ezt a periódust. Habár Mason leváltása nem lesz könnyű feladat ugyanis amellett, hogy ő a társaság alapító-vezérigazgatója, 7 százalékos részesedésével az egyik legnagyobb tulajdonosnak számít.

Az e-kereskedelemből származó bevételek lassabban fognak nőni az előző negyedévinél, mivel az év elején jellemzően kisebb a kereslet, az ünnepi szezonban megugró vásárlások után, nyilatkozta Jason Child a cég pénzügyi vezetője.

A jelentés hatására ma 20 százalékkal zakózik a részvény, és jelenleg 4,6 dolláron áll a papír, pedig szerdán még 7,8 százalékkal emelkedett a kurzus. A vállalat 2011 novemberi tőzsdére lépése óta a részvényárfolyam 70 százalékkal zuhant.

A Groupon árfolyama

Forrás: [origo]