Menekül a tőke a nyersanyagpiacról

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebben várnak jelentős áremelkedést a nyersanyagoktól, az árfolyamok növekedésére spekuláló pozíciók mennyisége 2009 márciusa óta nem látott mélypontra zuhantak az amerikai határidős tőzsdefelügyelet adatai szerint az előző héten. Eközben a Goldman Sachs szerint túl sokat estek az árak és inkább vevői oldalon kell belépőt keresni.
Vágólapra másolva!

Négy éve nem látott pesszimizmus

9,2 százalékkal csökkent az árfolyamok emelkedéséből profitáló nettó spekulatív pozíciók száma az elmúlt héten a határidős és opciós nyersanyagpiacokon. A 405 885 jelenleg nyitva lévő long pozíció 2009 márciusa óta nem látott mélypontot jelent a piacon, ami a piaci szereplők egyre nagyobb pesszimizmusát jelzik.

Részletesebben megvizsgálva főleg az arany és az ezüst áremelkedésére játszó pozíciók arányában történt a legnagyobb változás. Utoljára 2007 júliusában voltak ennyire kevesen azok, akik a nemesfém árfolyamának emelkedéséből kívántak profitálni.

Forrás: [origo]

Évek óta remeklő nyersanyagpiac

Az elmúlt négy évben a nyersanyagokat tömörítő S&P GSCI Spot Index rendkívüli ütemben, 85 százalékkal tudott emelkedni, az arany és a réz, vagy akár a gyapot árát is rekord magasságokba emelve. Ezt elsősorban a gazdaság általános fellendülése hajtotta, legalábbis a 2008 őszén tapasztalt események okozta mélypontról kiindulva. Szintén elősegítette a ralit, hogy a dollár ugyanebben az időszakban meglehetősen gyengén teljesített.


A S&P GSCI Spot Index árfolyama

Forrás: [origo]

Már nem számít kevésbé kockázatosnak

A nagy hedge fundok egyre valószínűbbnek tartják a nyersanyagárak általános csökkenését, derült ki többek között az EPFR Global adataiból, melyek szerint megközelítőleg 4,66 milliárd dollárt vontak ki a befektetők a nyersanyagpiacról az idei évben. Alátámasztják ezt a Barclays adatai is, miután a tavaly áprilisban mért 451 milliárd dollár után idén januárban csak 430 milliárd dollárnyi vagyon szerepelt nyersanyagpiaci termékekbe fektetve.

A Barclays továbbá előrejelzéseket készített a különféle nyersanyagkészletek szintjének alakulására, ebben a réz esetében 56 ezer tonna többletet jósolnak, míg a cink 273 ezer tonna, az alumínium pedig 1,82 millió tonna többletet mutat majd 2013-ban.

"A nyersanyagok a saját sikereik áldozatává válnak, a magas árak növekvő kínálatot generálnak" - nyilatkozta a Bloombergnek Jack Albin, a BMO bank befektetési szakértője.

A Goldman nem így gondolja

Eltérő véleményen van a Goldman Sachs. Jeffrey Currie a befektetési bank nyersanyagpiaci vezető elemzője szerint az elmúlt hetekben túl sokat estek a nyersanyagok árai, valamint a kínai gazdaság növekedése is felhajthatja az árakat az elkövetkező három hónapban, a réz ára például 16 százalékkal emelkedhet a bank szerint a következő fél évben.

Alátámaszthatja Currie véleményét, hogy Kína továbbra is 7,5 százalékos bővülést vár gazdaságától az idei évben, olyan projektek megvalósításával, mint az 5200 kilométer hosszú vasútvonal, vagy a 80 ezer kilométer hosszú autópálya megépítése. Szintén a nyersanyagárak emelkedését vetíti előre, hogy az az amerikai gazdaság akár 1,5 százaléknál nagyobb mértékben is bővülhet.

Mi az a hedge-fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.