Óvatosan nyúlna a kamathoz az új alelnök

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint nincs ok arra, hogy a jegybank változtasson a kamatcsökkentések eddigi óvatos jellegén. Balog Ádám a Dow Jones hírügynökségnek szerdán elmondta: az óvatos és fokozatos kamatcsökkentések eddig sikeresnek bizonyultak.
Vágólapra másolva!

A jegybank alelnöke ezzel feltehetőleg arra utalt, hogy a tanács tagjai nem terveznek 25 bázispontnál nagyobb kamatcsökkentést a következő, március végi kamatdöntő ülésen. Piaci elemzők korábban a vártnál alacsonyabb februári inflációs adat hatására kezdtek el spekulálni, hogy a lazább monetáris politika mellett elkötelezett új vezetés vajon nagyobb kamatvágásra szánja-e el magát.

Devizapiaci kereskedők szerint részben a nagyobb léptékű kamatcsökkentésekre vonatkozó várakozásoknak, részben pedig a jegybank egyéb, a monetáris kondíciókat lazító esetleges intézkedései körüli bizonytalanságnak is tulajdonítható, hogy az euró forintárfolyama markánsan emelkedett az elmúlt napokban.

Balog Ádám megjegyezte, hogy a forint árfolyamának ingadozásai "nem kívánatosak" a magyar gazdaság szempontjából, és az elmúlt időszakban tapasztalt változásokat nem indokolják a gazdaság fundamentumai. Leszögezte ugyanakkor, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, és a forint árfolyamát kizárólag keresleti-kínálati tényezők határozzák meg. A monetáris tanács tagjai nem veszik figyelembe a forintárfolyam rövid távú ingadozásait, csak a hosszú távú trendet, illetve annak inflációra gyakorolt hatását - tette hozzá.

Ezzel Balog Ádám a második fontos döntéshozó, aki szerdán tompítani igyekszik a devizapiaci nyugtalanságot. Korábban Martonyi János külügyminiszter ismételte meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői kijelentését, amely szerint a kormány nem érdekelt a forint tartós gyengülésében.

Néhány piaci elemző a magas euróárfolyam láttán már azt vetette fel, hogy nehézségek adódhatnak Magyarország finanszírozásával. Balog Ádám ezeket az aggodalmakat is igyekezett csitítani és hangsúlyozta: megfelelő a magyar pénzügyi rendszer stabilitása, illetve a sokkokkal szembeni ellenálló képessége.

Az euró árfolyama a nyilatkozatra alig változott, de tartotta a napi mélyponthoz közeli, 305 forint alatti szintet. Szerdán délelőtt 307 forint felett is járt a kurzus.