A legjobb dolgozó sem kell Matolcsynak

Vágólapra másolva!
A jegybank egyik legjobb dolgozójának választott embernek is felmondott Matolcsy György elnök, és a héten további hat emberrel közölték, hogy nem számítanak a munkájukra az MNB-ben. Az alsóbb szinteken dolgozó elemzőket jegybanki forrásaink értelmezésében hűségteszttel teszik próbára, Matolcsy pedig lefújt egy nagyszabású konferenciát, amelyen mostani és egykori jegybankelnökök vettek volna részt a világ minden tájáról.
Vágólapra másolva!

Hétfőn nagyobb sebességre kapcsolt a Magyar Nemzeti Bank új vezetése az elbocsátásokkal, aznap hét dolgozónak mondtak fel - értesült az [origo] jegybanki és piaci forrásokból. Úgy tudjuk, már korán reggel elkezdődtek az elbocsátások. Elküldték Csermely Ágnest, aki a monetáris stratégia és közgazdasági elemzés elnevezésű egységet irányította igazgatóként (a korábbi jegybanki hierarchia harmadik szintjének felel meg). Ez a három kulcsterület egyike, elemzéseket készít a reálgazdasági folyamatokról, döntési alternatívákat kínál fel a döntéshozó testületnek, a monetáris tanácsnak, továbbá a jegybank egyik legfontosabb, a kamatdöntések alapjául szolgáló, negyedévente megjelenő tanulmányának, az inflációs jelentésnek a nagy részét is ez a részleg készíti. Csermelynek több mint egy évtizedes jegybanki tapasztalata van.

Mennie kellett Székely Attilának, a beszerzési egység vezetőjének és Barts J. Balázsnak, a ház karbantartásáért felelős működési szolgáltatási terület vezetőjének is. Rajtuk kívül a belső ellenőrzés helyettes vezetőjének, a kockázatkezelési részleg egyik munkatársának, valamint egy a könyvelési osztályon dolgozó adószakértőnek is kitelt az ideje az MNB-nél.

Beszélgetőtársaink azon lepődtek meg leginkább, hogy az egyik iratkezelőnek is felmondtak. Róla azt mesélték, hogy másfél évtizede a jegybankban dolgozik, munkájával pedig nemcsak az előző és az azt megelőző vezetés elismerését vívta ki, de az összes jegybanki dolgozó is nagyra tartotta, tavalyi teljesítménye alapján az idén év elején őt választották meg az intézmény legjobb dolgozójának. Simon András, a jegybank kommunikációs vezetője kérdésünkre megerősítette, hogy a cikkünkben említett személyek távoztak az MNB-től.

A vezetők után az elemzők kerülnek sorra

A hétfőivel együtt tizenkét, főként vezető beosztású munkatársat küldött el, vagy állított félre az új vezetés. A félreállítottak között van a két régi alelnök is, akiket lefokozott, periferiális területekkel bízta meg őket, a fontosabb szakmai területeket elvette tőlük, és mindent a harmadik, új alelnökhöz, Balog Ádámhoz telepített. Tudomásunk szerint a Matolcsy bizalmasának számító Balog intézte a hétfői elbocsátásokat is, ahogyan a múlt hetieket és a két héttel ezelőttit is.

A vezetőket érintő menesztések még nem értek véget, de a nagyján már túl lehetnek Matolcsyék. A jegybankelnökké való kinevezése utáni egyik első közlemény arról szólt, hogy 22, cégjegyzésre is jogosult embertől válik meg Matolcsy, ennek a kétharmada már távozott. Rajtuk kívül volt, akit nem elküldtek, hanem magától mondott fel, és olyanok is, akik nem várták meg, hogy Matolcsy beüljön a jegybankelnöki székbe, még előtte nem sokkal távoztak.

Félnivalójuk inkább az alsóbb szinten dolgozóknak, az elemzőknek lehet mostantól. Hétfőn a jegybanki vezetés egy belső pályázati felhívást tett közzé a munkatársaknak, erről a Portfolio és az Index számolt be. Tanulmányokat, elemzéseket várnak a dolgozóktól, a kérdések megfogalmazásából sok esetben már az elvárt irány is kitűnik. A megadott témák két csoportba sorolhatók. Egy részük az előző vezetés alatt folytatott monetáris politika kárainak kidomborítására, illetve a kormányoldal által erőltetett kamatcsökkentések hasznainak felnagyítására alkalmas. Másik részük a Matolcsy által még jegybankelnökké választása előtti hónapokban forszírozott, nem hagyományos jegybanki eszközök bevetését támogathatja, alapozhatja meg.

Többek között ilyen témákban várja a Matolcsy György vezette ötfős bírálóbizottság a pályaműveket:

1. A FED QE programjainak és az Európai Központi Bank likviditási hitelprogramjának összehasonlító elemzése.
2. A Bank of England "Funding for Lending" programjának elemzése.
3. Az MNB kamatemelő lépéseinek költségei, negatív hatásai a magyar gazdaságban, kiemelten a 2010 utáni szakaszban.
4. A devizahitelek felépülése az állami, önkormányzati, vállalati és háztartási körben 2003 és 2010 között: trendek, okok, mértékek, kockázatok.
5. Az MNB elmúlt hónapokban végrehajtott kamatcsökkentő lépéseinek pozitív hatásai a magyar pénzügyi rendszerben és reálgazdaságban.
6. Az MNB gazdasági növekedést serkentő eszközeinek elemzése, kiemelt figyelemmel a banki hitelezést ösztönző eszközökre.
7. Az MNB által a 2008 utáni válságszakaszban nem alkalmazott monetáris eszközök elmaradt haszna és költségei.
8. A magyar monetáris politika megújításának koncepciója és eszköztára.
9. A globális feltörekvő gazdaságok jegybankjai által alkalmazott monetáris eszköztár elemzése, kiemelt figyelemmel a növekedést segítő eszközökre.
10. A kis, nem eurózóna-tag uniós tagállamok jegybanki gyakorlatának elemzése.
11. Az MNB monetáris politikai mozgástere az Európai Unió jegybanki rendszerében: szabályok, lehetőségek, kötelezettségek.



Az összes megadott kérdésnek külön osztálya, szakterülete van, a jegybankban dolgozók már eddig is elmélyültek ezekben a témákban. A tudásukat az MNB-ben az elmúlt sok évben készült szakmai anyagok tartalmazzák, ezekre alapozta a jegybanki vezetés a döntéseket. Most ugyanezeknek az elemzőknek kellene valami másfajta következtetésre jutniuk.

A leadási határidők is szűkösek, első körben négy napjuk van az alkalmazottaknak pályaművek leadására, második körben még két hét áll rendelkezésükre. Egykori és mostani jegybanki forrásaink mindegyike az irányított kérdések és a szűkre szabott időkorlát miatt is úgy értékeli a pályázatot, hogy az egyfajta hűségteszt: aki bead tanulmányt, ráadásul a sugallt eredményekre jut, annak sokkal könnyebb lesz az MNB-ben maradni, mint annak, aki nem akar asszisztálni az új vezetés terveihez.

A jegybankárok krémjére nem kíváncsi Matolcsy

Matolcsy György nemcsak a munkatársak szelektálását folytatja, hanem az intézményt is zártabbá teszi. Nemrég eltiltott minden jegybanki dolgozót attól, hogy konferenciákon vegyenek részt, amelyeken elvi lehetőség lenne a kormány gazdaságpolitikájáról nyilatkozni. (Frissítés: Matolcsy valójában nem tiltott el minden dolgozót attól, hogy konferencián vegyenek részt - közöltük helyreigazításunkban.) A héten is ezen az úton haladt tovább az új vezetés: az MNB adott volna otthont április elején egy nagyszabású, a világ jegybanki vezetőinek részvételével zajló konferenciának, de ezt Matolcsy lefújta. Az [origo]-hoz eljutott levél világosan fogalmaz: "Kedves Résztvevő! Sajnálattal tudatjuk, hogy Matolcsy Elnök úr döntése értelmében az április 5-re meghirdetett 'Testimony of former central bankers' konferencia törlésre került."

A rendezvényt hónapokkal korábban elkezdték szervezni a jegybankban. Az előadók között lett volna az amerikai jegybank részének számító New York-i Fed, az argentin, a cseh, az izraeli, a szerb jegybank egykori elnöke és Surányi György, az MNB exelnöke is. A részvételüket meghívottként, hallgatóként ígérők névsora is veretes: a belga, cseh, finn, horvát, osztrák, svéd, török jegybank mostani elnökén kívül az amerikai pénzügyminisztériumtól és az IMF-től is érkeztek volna tisztségviselők a tucatnyi magyar meghívotton kívül.

Simon András kommunikációs vezető az [origo]-nak azt mondta, a jegybanki vezetés a költségtakarékosság jegyében döntött úgy, hogy nem rendezi meg konferenciát, ez a korlátozás pedig nemcsak az áprilisi rendezvényre, hanem minden konferenciára vonatkozik. (Frissítés: Simon András nem tett olyan kijelentést, hogy minden konferenciára vonatkozik a költségcsökkentés - közöltük helyreigazításunkban.)