Lecövekelt 300 forintnál az euró

Vágólapra másolva!
Töretlenül kedvező nemzetközi befektetői hangulat mellett folyamatosan gyengül a forint a vezető devizákkal szemben. Szerdán este az euró átlépte a lélektani 300 forintos szintet, amire kilenc hónapja nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Napról napra egyre feljebb kerül az euró/forint jegyzése. Szerdán úgy lépte át a 300-as árfolyamot a kurzus, hogy a külpiaci hangulat továbbra sem mutatott érdemi megingást. Az euróért csütörtökön reggel is éppen 300 forintot kérnek a bankközi piacon, és ha nem tud visszakapaszkodni a kurzus a kerek szint alá, akkor új kereskedési sáv alakulhat ki. Ha a forint a kerek 300-as szint felett marad, akkor könnyedén gyengülhet tovább, és egészen 305-ig emelkedhet a jegyzés a következő napokban. A befektetőket aggasztják az újabb devizahitelesek megmentését célzó tervek, valamint az új jegybankelnök, Matolcsy György esetleges váratlan lépései.

Szerdán csak kissé emelkedtek a tőzsdeindexek az Egyesült Államokban, pedig kedvező munkaerő-piaci adat érkezett. Az ADP adatai szerint 198 000 munkahely jött létre az USA-ban februárban, ami jóval meghaladta az elemzői várakozásokat, ám ez csak kissé javította a hangulatot. A Dow Jones új történelmi csúcsra erősödött, megközelítve a 14 300 pontot, és hajszálnyit az S&P 500 index is emelkedett.

A mai nap legfontosabb eseménye az Európai Központi Bank kamatdöntése lesz, ahol elemzők szerint szinten maradhat a 0,75 százalékos irányadó kamatszint, annak ellenére, hogy az euróövezet továbbra is recesszióban van.

A befektetők Mario Draghi elnök szavaira is figyelhetnek, aki a múlt hónapban verbális intervencióval igyekezett gyengíteni az eurót. Az euró 1,30-as szint alá került a dollárral szemben szerdán, ami jelentős esés a februári 1,37-es csúcshoz képest.

A Bank of England is csütörtökön tartja kamatdöntő ülését, ahol 0,5 százalékon maradhat a kamatszint, de egyes elemzők szerint az angol jegybank 400 milliárd fontig emelheti eszközvásárlási programját a jelenlegi 375 milliárdos szintről.

Itthon a költségvetés februári alakulását ismerhetjük meg. Januárban csak 2,5 milliárd forint lett a deficit, ami szinte elhanyagolhatónak mondható a több mint 840 milliárdos célhoz képest.

A forint továbbra is sérülékeny maradhat a külpiaci hangulatingadozásokra, de a befektetők nagyrészt a belső tényezőkre figyelnek. A gyengülő trendet kiszámíthatóbb fiskális és monetáris politikai intézkedések állíthatnák meg.