Idei mélypontján is megfordult az olajár

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI árupiaci indexe 0,2 százalékot csökkent a hét utolsó kereskedési napján. A dollár visszaerősödött az 1,3-as szint alá, ami ismét nyomás alá helyezte a nyersanyagpiacokat. Idei mélypontjárról próbál feltápászkodni a brent nyersolaj, több mint 3 százalékot emelkedett viszont a palládium a kedvező autóipari kilátásoknak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Idei mélypontjára esett a brent olaj pénteken és az egész hetet is eséssel zárta, míg a WTI 0,5 százalék erősödött, így ismét 18 dollárra csökkent a két olajfajta közötti árkülönbség. A szűkülés oka az, hogy az Északi-tengeren megoldották a korábban szállítási nehézségeket okozó szivárgást, míg Amerikában a biztató makrogazdasági adatok miatt a WTI képes volt eltávolodni a korábban ütött, többhetes mélypontjáról. Hétfő délelőtt 109,6 dollár körül jár az európai kőolajfajta, ennél lejjebb utoljára karácsony másnapján zárt. A forgalomra sem lehetett panasz, a 100 napos átlag dupláját teljesítette a piac.

Brent nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az amerikai földgáz harmadik hetét zárja a pozitív tartományban, mivel továbbra is hideg télvégi időjárásra számítanak az ország észak-keleti felén. A 3,626 dolláros záróár éppen a január 21-ei csúccsal van egy szinten, efölött könnyen megstoppolhatják a héten.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az amerikai munkanélküliségi adatok megjelenése után hirtelen 1562,30 dollárig esett az arany, de gyorsan visszatalált az egész hétre jellemző 10 dolláros sávba. Ma délelőtt is folytatja az oldalazó mozgást 1579 dolláron kereskedik. Az ezüst gyengébben teljesített 1,2 százalékot csökkenve 28,45 dollárig esett.

A palládium teljesített messze a legjobban a nemesfémek közül, 3,4 százalékos emelkedéssel 784,5 dolláros lokális csúcsot ütött pénteken, amely 2011 szeptembere óta nem látott érték. A hét egészét is szépen zárta: 8,5 százalékot izmosodott. Az idei első negyedévben messze meghaladja a palládium iránti kereslet az előző negyedévit, az autóipar felvásárlásai mellett a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) is 10 százalékkal növelték kitettségüket a nemesfémben.

Palládium árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Vegyesen zárt az amerikai gabonapiac. A kukorica és a búza is visszakapaszkodott a 700 centes szint fölé, míg a szója enyhén veszített az értékéből. A nap nyertese a kukorica lett, közel 2 százalékot erősödött az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) havi riportjára, amelyben a készletek 17 éves mélypontra eséséről számolt be a szervezet. A hetet még így is 0,75 százalékos veszteséggel fejezte be a kukorica, a szerdai 3 százalék feletti szakadást még nem sikerült ledolgozni. Bár pénteken a 700 centes szint felett is járt, de összességében 3,4 százalékot veszített értékéből a hét egészében a búza, amely 698 centen kezdi a hetet.

Veszítettek értékükből az ipari fémek is, esett az alumínium, a nikkel, a cink, az ólom és a réz is.

Kukorica árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]