Vágólapra másolva!
Kellemes hangulat uralkodott a húsvét miatti utolsó kereskedési napon tegnap az amerikai tőzsdéken, ahol a kissé nyugodtabb kereskedés során az S&P 500 és a Dow Jones index új történelmi zárócsúcsot állított be. A jókedvet a ciprusi betétkimenekítések nyugodtabb mederben zajlása, és az európai piacok jobb teljesítménye segített megalapozni, ráadásul a felemás amerikai makroadatok sem vették el a befektetők vételi kedvét. Ázsiában vártnál gyengébb makroadatok láttak napvilágot Japánból, melyek azt jelzik, hogy a szigetország gazdaságának fellendülése továbbra sem a terv szerint halad, ami további monetáris ösztönző programok bevezetésére ösztönözheti a japán jegybankot. Ez kedvező hatással van a Nikkeire is, mely korrigálni tudja az elmúlt napok eséseit.Európában és Amerikában ma már nem lesz kereskedés az ünnep miatt, a tengerentúli tőzsdék legközelebb hétfőn, az európaiak pedig kedden fognak kinyitni.
Vágólapra másolva!

Gyenge makroadatoknak örülhet Japán

Nyugodtabb kereskedés zajlik az ázsiai tőzsdéken az ünnep előtti utolsó kereskedési napon, ahol a részvényindexek emelkedésre képesek. Az amerikai tőzsdemutatók csúcsdöntése a legtöbb ázsiai társukra kellemes hatással van, a japán Nikkei fél százalékot, a dél koreai Kospi 0,6 százalékot, a kínai Shanghai Composite pedig 0,1 százalékot tudott erősödni.

Ausztráliában és Hong-Kongban a húsvét miatt ma már nincs kereskedés, a piacok legközelebb jövő hét kedden fognak kinyitni.

A hangulatot a Japánból érkező számos, felemás makroadat sem tudja elrontani. A szigetországban a munkanélküliségi ráta az előrejelzett 4,2 százalék helyett 4,3 százalékon alakult februárban. Az ipari termelés szintén csalódást okozott, mivel havi alapon a várt 2,5 százalékos bővülés helyett 0,1 százalékos visszaesést jelzett. A márciusi fogyasztói árindex pedig 1 százalékkal csökkent éves alapon, ami magasabb a prognosztizált 0,9 százalékos visszaesésnél is.

A Nikkei részvényindex emelkedésében azok a spekulációk játszhatnak szerepet, hogy a gyenge makroadatok után a japán jegybank további monetáris ösztönző programokba kezdhet, hogy kihúzza a gazdaság megrekedt szekerét a gödörből. Ez pedig továbbra is kedvező hatással lehet a részvénypiacokra, év eleje óta emiatt a Nikkei már 19 százalékot menetelt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Történelmi zárócsúcson az S&P és a Dow Jones

Kellemes hangulatú kereskedés folyt tegnap az amerikai piacokon, amit a ciprusi bankbetétesek tegnapi nyugodt "rohama" a betéteik kimenekítéséért segített megalapozni. A szigetországból nem érkezett hír komolyabb zűrzavarról, ami a részvénypiacokra is kedvező hatással volt. Így húsvét miatt a hét utolsó kereskedési napján a kissé nyugodtabb kereskedés során a vevők kerültek többségbe a börzéken, ami a részvényindexeket is felfelé hajtotta.

Az S&P 500 végül 2007-ben ütött történelmi legmagasabb zárócsúcsa, az 1565 pontos érték fölött fejezte be a kereskedést. Vele párhuzamosan a Dow Jones is új történelmi zárócsúcsot döntött 0,4 százalékos emelkedése után. A Dow Jones ezzel az utóbbi 15 év legerősebb negyedévét zárta, az év első három hónapjában 11,25 százalékot tudott menetelni. A jó hangulatban a Nasdaq is 0,3 százalékot erősödött.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A hangulatot a felemás makroadatok sem tudták elrontani, az amerikai gazdasági növekedés negyedik negyedéves adatát ugyan felfelé módosították, de még így is elmaradt a várakozásoktól. A heti friss munkanélküliek száma szintén elmaradt a várttól, és a chicagoi beszerzési menedzser index is kellemetlen meglepetést okozott.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül egyedül az energiaszektor nem volt képes bővülni, és a pénzügyi, technológiai vállalatok is igencsak a mezőny végén kullogtak. Az utóbbiakat leginkább az Apple 2,1 százalékos újabb mélyrepülése húzta lejjebb.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Vállalati hírek közül érdemes megemlíteni, hogy nyitás előtt több mint 15 százalékos pluszban is forogtak a BlackBerry papírok a cég kedvezőbb gyorsjelentése után, azonban a jókedv hamar elillant az esetükben, miután a számokat jobban megvizsgálva kiderült, nincs nagy ok az örömre. A készülékértékesítések még mindig várt alattiak, ráadásul a marketingköltségeket is drasztikusan növelni kényszerül a cég.

Az amerikai tőzsdék legközelebb kedden nyitnak ki újra, makroadatokat viszont még ma közzé fognak tenni. A februári személyes jövedelmek és kiadások alakulása, valamint a márciusi michigani fogyasztói bizalmi index kerül majd nyilvánosságra.