Vették a drága ékszereket, mint a cukrot

Vágólapra másolva!
Kedvező gyorsjelentést tett közzé a világ egyik leghíresebb ékszerforgalmazója, a Tiffany. A cég elsősorban a remek ázsiai értékesítési számoknak köszönhetően a várakozásoknál magasabb egy részvényre jutó nyereségről számolt be, míg az árbevételük a konszenzusnak megfelelően alakult. A menedzsment ráadásul megemelte az idei egy részvényre jutó nyereség alakulására vonatkozó előrejelzéseit, melyeket még a tavaly novemberi és decemberi pocsék értékesítési számok miatt vágott vissza. A kedvező fejlemények után több mint 3 százalékos pluszban forognak a vállalat részvényei.
Vágólapra másolva!

Minden várakozást felülmúlt a Tiffany ékszergyártó negyedik negyedéves gyorsjelentése. A cég adózás utáni nyeresége 179,6 millió dollárt tett ki az év utolsó három hónapjában, ami 0,7 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakában mért 178,4 milliónál. Ez 1,4 dolláros egy részvényre jutó nyereségnek felel meg, ami meghaladta az 1,36 dolláros EPS-re vonatkozó elemzői előrejelzést.

A vállalat árbevétele 4,1 százalékkal bővült éves alapon, mely így 1,24 milliárd dollárt tett ki a negyedik negyedévben, ami megfelelt a szakértői várakozásoknak. Ebből az amerikai értékesítések évi 2 százalékos bővülés után 620 millió dollárt, az európaiak pedig 3 százalékos növekedés után 146 millió dollárt tettek ki.

Forrás: [origo]

A vártnál jobb eredményekben leginkább az ázsiai értékesítések 13 százalékos növekedése játszhat szerepet, ahol a vállalat összesen 254 millió dolláros forgalmat tudott bonyolítani az utolsó negyedévben. A társaság számos új üzletet nyitott Szingapúrban, Kínában és Ausztráliában is tavaly, ennek köszönhetőek az ázsia remek számok.

A menedzsment a jövővel kapcsolatban is optimista, mivel az árbevétel további 6-8 százalékos növekedésére számít a 2013-as évre. Az egy részvényre jutó nyereség 3,43-3,53 dollár között lehet idén, ami egybevág az elemzők becsléseivel, akik 3,47 dolláros EPS-várnak erre az évre. A menedzsment ugyanakkor nem volt mindig ilyen derűlátó a jövővel kapcsolatban, a novemberi és decemberi pocsék értékesítési számok után januárban 3,2-3,4 dolláros sáv aljára kellett visszavágniuk az erre az évre vonatkozó EPS várakozásaikat.

Ezen túl az ékszergyártónál arra számítanak, hogy a növekedés Ázsiában idén 10 százalék feletti lesz. Emiatt az egész éves árbevételük a a 4,02-4,1 milliárd dolláros sáv felső részén alakulhat, ami jóval magasabb, mint az elemzők által várt 4,03 milliárd dolláros árbevétel.

A kedvező gyorsjelentésre 4 százalékos ugrással reagáltak a Tiffany részvényei, melyek ebben az évben összesen már 18 százalékot tudtak drágulni.

Tiffany árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]