130 forint lesz a maximális útdíj kilométerenként

Vágólapra másolva!
Széles skálán mozoghat a júliusban bevezetendő elektronikus útdíj, a teherautósok kilométerenként 17 és 130 forint közötti tarifával számolhatnak egy minisztériumi tervezet szerint.
Vágólapra másolva!

Kilométerenként 17 és 130 forint között mozog majd az elektronikus útdíj - ez derül ki abból a tervezetből, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium készített el, és került fel a kormány honlapjára.

Az útdíjat július 1-jén vezetik be, azt a motorosoknak és a személyautót használóknak nem kell fizetniük, az összes többi úthasználónak igen. Egészen pontosan a jogszabály szerint a 3,5 tonna feletti gépjárművek, járműszerelvények, autóbuszok használatakor kell fizetni.

A most nyilvánosságra hozott előterjesztés-tervezet attól teszi függővé a kilométerenkénti díjat a díjköteles gépjárművek után, hogy gyorsforgalmi úton vagy főúton megy-e a teherautós vagy az autóbusz, és attól is függ, hogy mennyire környezetszennyező, milyen környezetvédelmi osztályba van sorolva. A J2 kategóriába tartozó, tehát 3,5 tonna feletti kéttengelyes tehergépkocsiknál és az összes autóbusznál kilométerenként 49,90 forintot kell fizetni kilométerenként, ha sztrádán megy a teherautó, illetve a busz, és ha az B környezetvédelmi kategóriába tartozik. Ha kevésbé környezetszennyező a teherautó vagy busz, C környezetvédelmi kategóriás, akkor az útdíj ennél 15 százalékkal kevesebb, ha viszont környezetszennyezőbb, akkor 15 százalékkal drágább. Főút használatakor az alaptarifa ugyanennél a J2-es járműveknél 21,23 forint, ez lehet 15 százalékkal több és kevesebb is.

A tervezet szerint az M0-s autóúton és az M31-esen nem kell útdíjat fizetni.

A csatolt hatásvizsgálati lap szerint idén 91 milliárdot fog beszedni útdíjból az állam, a rendszer kiépítése és üzemeltetése közel 14 milliárdot elvisz, de még így is marad 77 milliárd forint, ami kétmilliárddal több, mint amit a kormány eddig remélt.

A következő négy évben 542 milliárd forinttal gazdagítják az úthasználók az államot, legalábbis a minisztérium becslése szerint.