A kormány nem tudta feltörni a svájci banktitkot

Vágólapra másolva!
Januárban még nagy elánnal indult a svájci bankszámlákon heverő magyar offshore-vagyonokért a kormány, de fél év alatt nem sikerült elérnie, hogy Bern kiadja az adatokat. A továbbiakban az EU próbálja nyomás alá venni a svájciakat.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem egyezik meg Svájccal a magyar vonatkozású svájci bankszámlák adatainak kiadásáról - írta a Magyar Nemzet. Eredetileg a svájci kormányzattal akart Magyarország egy megállapotást, de erről a tervről most letett a lap szerint.

A Magyar Nemzet azt írta, az adóelkerülési céllal svájci számlára utalt pénzek megadóztatása továbbra is cél marad, de az ehhez szükséges adatokat a kormány az Európai Unióval közösen kívánja beszerezni. Ez azt jelentené, hogy Brüsszel és Bern kötne egy keretmegállapodást, amelyen belül aztán minden uniós tagállam, így Magyarország is kialakíthatja a saját megállapodásait Svájccal.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár januárban beszélt a kormány terveiről, miután 2010-től 2012 végéig kedvezményesen 10 százalékos adóval lehetett visszahozni az adóelkerülési céllal külföldre vitt pénzeket. A kormány 1000 milliárd forintos nagyságrendű pénzt becsül, amelyre Lázár azt mondta, Magyarország a világ egyik legnagyobb "offshore-vesztese".