Megőrülnek a befektetők az Apple-ért

Vágólapra másolva!
Egyre optimistábbak az Apple befektetői a cég részvényével kapcsolatban, az opciós ügyletekkel kereskedők közül ugyanis már kétszer annyian vásárolnak vételi opciókat, mint ahányan eladásit. Bár a jelenség elvileg kontraindikátor lehet az árfolyam alakulása szempontjából, ahogyan korábban felhívtuk rá a figyelmet, a technikai kép továbbra is kiváló, akár 550 dollárig is repülhet az Apple árfolyama, amit Carl Icahn bejelentése is segíthet.
Vágólapra másolva!

Tömegesen állnak át a vételi oldalra

Egyre nagyobb az optimizmus az Apple részvényeivel kapcsolatban, derült ki a legfrissebb adatokból, a részvényárfolyam felfelé történő megindulása ugyanis egyre több befektetők ösztönöz a különféle opciós ügyletek használatára. Ahogyan a Trade Alert elemzéséből is kiderült, szerdán már kétszer annyi vételi opció (árfolyam emelkedéséből profitáló pozíció) volt a piacon, mint ahány eladási opció, ami az árfolyamok esése ellen biztosítja be a befektetőket (vagy éppen juttatja nyereséghez az arra spekulálókat).

Mi az Opció?

Az opció olyan speciális származtatott termék, ami vételi vagy eladási jogot biztosít meghatározott lehívási áron egy adott eszközre, például részvényre. Ha valaki meghatározott díjért cserébe vételi opciót vesz 480 dolláros lehívási árral, akkor az azt jelenti, hogy jogosulttá válik 480 dollárért megvásárolni az adott részvényt az opció kiírójától, aki köteles eladni neki a részvényt. Ezt a vételi opciót akkor érdemes érvényesíteni - azaz lehívni az opciót -, ha a részvény árfolyama magasabb, mint a 480 dolláros lehívási ár, hiszen így 480 dollárért juthat az opció megvásárlója egy a piacon drágábban, mondjuk 500 dolláron forgó részvényhez.



Ahogyan J.J. KInahan, a T.D. Ameritrade vezető stratégája fogalmaz, utoljára ekkora felhajtás tavaly ősszel mutatkozott a részvénnyel kapcsolatban. A túlzott felhajtás pedig általában kontraindikátorként ismert a tőzsdei körökben, mivel ha túl sokan állnak át a vételi oldalra, akkor egy idő után már elfogynak a vásárlók, és az árfolyam gyorsan csökkenésnek indulhat.

Az eltolódás pedig nem csak abban mutatkozik meg, hogy a befektetők az Apple részvényekkel kapcsolatban milyen irányú elmozdulást várnak, hanem abban is, hogy az árfolyam emelkedése mennyire lehet nagy. Nagyon leegyszerűsítve ugyanis az történik, hogy az opciókat vásároló befektetők egyre optimistábbá válnak, és vásárolnak olyan lehívási árral rendelkező opciókat, melyek egyre messzebb vannak a jelenlegi piaci ártól.

Az iPhone helyett, most "iCahn" hozta a milliárdokat

A befektetők optimizmusát vélhetően tovább növelte, hogy Carl Icahn, a milliárdos aktivista befektető kedden saját (egyébként ritkán használt) Twitter fiókján "jelentette be", hogy jelentős pozíciókat épített fel az Apple-ben. Nem is volt meglepő, hogy az árfolyam 475 dollárról egyből 495 dollárra ugrott, dollármilliárdokkal növelve a cég piaci értékét. A befektetők elsősorban azért örülhettek Icahn érkezésének, mivel a milliárdos egyetért sokakkal abban a kérdésben, hogy az Apple-nek nagyobb ütemben kellene pénzt visszajuttatnia a részvényeseknek.

Bár az opciós ügyletek piaca alapján akár negatív képet is festhetnénk az Apple jövőbeli részvénypiaci teljesítményéről, ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, technikai értelemben kiválóan fest a részvény. A nagy termékbemutatók előtt ugyanis kiválóan szokott teljesíteni az Apple, és technikai értelemben akár az 550 dollár is elérhető a részvény számára. Icahn érkezése pedig akár a szikrát is meghozhatja, amivel az árfolyam végrehajthatná a nagy kitörést, legalább is amennyiben az 500 dollár közelében lévő technikai szinteket sikerrel áttöri.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Investor.hu