Vágólapra másolva!
Második negyedéves jelentésében a vártnak nagyjából megfelelő eredményről számolt be az ANY Biztonsági Nyomda péntek délután. A cég profitabilitása az első negyedévet követően továbbra is erős volt (10 százalék felett maradt az EBITDA marzs), ráadásul most még a pénzügyi eredmény és az alacsony adófizetés is támogatta a társaságot. Az első félév során megtermelt 29 forintos egy részvényre jutó eredménnyel vélhetően könnyen tartható lesz az elmúlt két évben kifizetett 44 forintos osztalék, még úgy is, hogy a második félév várhatóan gyengébb lesz. 
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokkal nagyjából megegyező eredményről számolt be pénteken tőzsdezárás után az ANY Biztonsági Nyomda. A társaság vezérigazgatója kiemelte, hogy egyre nagyobb a kereslet az Nyomda magas hozzáadott értékű termékei iránt, ami a 10 százalék feletti szinten lévő EBITDA marzson is meglátszik. A kellemes összképet ráadásul az tovább javítja, hogy a pénzügyi eredmény is jól alakult, ezért a nettó profit nyolc negyedéve, azaz két éve nem látott szintre ugott.

Forrás: Origo

A 4,4 milliárd forintos árbevétel szinte hajszál pontosan megegyezik az előző negyedévvel és az elemzői várakozásokkal is egybevág. Az export értékesítés némileg csökkent ugyan negyedéves alapon, de még így is simán elérte a társaság a 25 százalékos exportarányt.

Az értékcsökkenés előtti működési eredmény (EBITDA) szintén az előző negyedévhez hasonló szinten alakult, bár az elemzők ennél valamivel magasabb értékre számítottak. Viszont az értékcsökkenés is kevesebb lett az elmúlt negyedévnél, ezért a működési eredmény (EBIT) már a konszenzussal összhangban 268 millió forint lett.

Forrás: Origo

Továbbra is jelentős pénztermelés jellemző a társaságra, ezért a nettó pénzállomány még úgy is 73 forint részvényenként, hogy nagyjából 44 forintot kifizettek osztalékként. Ebben közrejátszik az is, hogy a Nyomda szinte hitel nélkül tud működni. Ezzel összhangban ebben a negyedévben a pénzügyi eredmény is erős lett szemben az első negyedévben meglepetésre mindössze 1 millió forintos pénzügyi eredménnyel.

Forrás: Origo

Mivel az adófizetés is a vártnál alacsonyabb lett, a nettó profit soron jelentősen felülmúlta a várakozásokat a társaság. A 226 milliós profittal két éve nem látott szintre emelkedett a társaság nyeresége.

Forrás: Origo

Összességében 29 forintos egy részvényre jutó profitot termelt az első két negyedév alatt a Nyomda, így a 44 forintos osztalék vélhetően könnyedén kifizethető lesz pusztán az egész éves eredményből is (bár a társaság pénzállománya alapján több is kifizethető lehet). Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a második félév valószínűleg gyengébb lesz mind árbevétel, mind eredmény terén.