Zala megye jobb gazdasági formát hoz, mint tavaly

Vágólapra másolva!
Mind az adózásban, mind a munkaerőpiacon felfelé tartanak a mutatók Zalában, az előrejelzések azonban borúlátók.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Zala Megyei Adóigazgatóságának igazgatóhelyettese, Szemesné Bogár Ágota ismertette az adatokat. 2012-ben több mint 9200 vállalkozás működött Zalában. 2011-ben a cégek összesen 8,9 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el, ezzel szemben tavaly már 31,9 milliárd forint összesített nyereség szerepelt az adatokban. Ezek a vállalkozások 300 millióval több, összesen 3,6 milliárd forint adót fizettek. Egy gázelosztó társaság fizette be a legmagasabb társasági adót, 400 millió forintot, és egy munkaerő-kölcsönző vállalkozás foglalkoztatta a legnagyobb létszámot, 1058 dolgozót. Átlagjövedelem szempontjából a megyék között Zala a 11. helyet foglalja el, 145 600 forinttal.

Az igazgatóhelyettes tájékoztatott, hogy tavaly az egyéni vállalkozók száma csekély mértékben csökkent, ám eredményesebben gazdálkodtak: 78 milliárd forint volt a bevételük. A legmagasabb bevételnek egy gépjármű-kereskedő örülhetett: 5,3 milliárd forintja egymilliárddal meghaladta a 2011-es bevételét.

Ami a munkaerőpiac alakulását illeti, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja tájékoztatta az MTI-t, hogy augusztusban 230 álláskereső foglalkoztatása kezdődött el, ebbe a programba az idén 4950 embert tudtak bevonni. Ez augusztusban főként azt jelentette, hogy az útjavító munkálatokba és a parlagfűirtásba lehetett bevonni a lakosokat. A közfoglalkoztatásra több mint 1,6 milliárd forintot fordítottak, ebből közel egymilliárd a kistérségi startmunka mintaprogramokat érintette. Az idén – jellemzően 6 órás közfoglalkoztatás keretében – a tervezettnél 19 százalékkal több, összesen 1731 álláskereső támogatása kezdődött el Zalában.

Munkahelyteremtő beruházások megvalósítására összesen 39 pályázat kapott összesen több mint 309 millió forint támogatást, ennek köszönhetően 14 zalai településen 171-gyel bővül a foglalkoztatottak létszáma. Komplex, személyre szabott program során kapnak segítséget a hátrányos helyzetű álláskeresők – idén összesen 1131 ember részesül ilyen támogatásban –, illetve tizenegyféle képzést indítottak el a megyében ugyancsak augusztusban, többek közt szakács, földmunka-, rakodó- és szállítógép-kezelő, társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, hő- és hangszigetelő tanfolyamokat.

A Manpower 2013 negyedik negyedévére vonatkozó előrejelzései ennek ellenére józanságra intenek. Reprezentatív felmérésükben az áll, a dél-dunántúli munkaadók válaszai alapján komoly problémák várhatóak a régió munkaerőpiacán. A létszámbővítési szándék 4 százalékpontot esett negyedéves szinten, 11 százalékpontot a bázishoz képest.