Mol: A horvátoknak nincs elővásárlási joguk

Vágólapra másolva!
A Mol szerint a horvát fél korábbi szerződésszegései következtében Horvátország már nem rendelkezik elővásárlási joggal. Ennek ellenére a Mol konzultálna a horvát kormánnyal is, és potenciális vevőként tartják számon.
Vágólapra másolva!

A Mol-csoport tisztában van azzal, hogy horvátországi befektetései milyen üzleti és politikai jelentőséggel bírnak, és a társaság nyilvánvalóan érzi az elmúlt időszak eseményeinek súlyát is. A Mol folyamatosan értékeli stratégiai befektetéseit, köztük tulajdonrészét az INA-ban. Valamennyi beruházás és vagyonelem vizsgálatakor első számú szempont, hogy az hozzájáruljon a vállalatcsoport sikeréhez, és így részvényesei és érintettjei számára a lehető legnagyobb értéket teremtse – írja közleményében a Mol.

Annak ellenére, hogy a céget és vezetőségét számtalan igazságtalan támadás érte, melyeknek mozgatórugója a társaság és annak elnökének megfélemlítése, valamint a horvátországi tevékenységének ellehetetlenítése, a Mol igazgatósága stratégiai, pénzügyi és politikai szempontokat is figyelembe véve továbbra is a részvényesi értékteremtést tartja szem előtt, amikor a társaság a közeljövőben újra fontolóra veszi bármilyen természetű jövőbeni szerepét az INA-ban – írják.

Amennyiben az INA-ban meglévő részesedés esetleges eladásáról bármilyen döntés születne, a horvát fél korábbi szerződésszegései következtében Horvátország már nem rendelkezik azzal a szerződéses elővásárlási joggal, amelyet a 2009-es szerződések aláírásával szerzett meg. A Mol szerint az elővásárlási jogot akkor veszítették el a horvátok, amikor nem vették át a veszteséges lakossági gázüzletágat az INA-tól.

Ennek ellenére, egy ilyen esetben a Mol konzultálna a horvát kormánnyal is, amely korábban több fórumon is jelezte az irányítás megszerzésének szándékát, tehát potenciális vevőként tartják számon.

Bármilyen döntésről megfelelő módon és időben tájékoztatják a nyilvánosságot és a tőkepiacot, áll a Mol közleményében.