300 milliós fejlesztés zárult le Szigligeten

Vágólapra másolva!
A cél az épített örökség megóvása, a vár és környezetének újfajta, interaktív bemutatása, akadálymentesítés és munkahelyteremtés volt. A megújult várat hamarosan átadják a látogatóknak, mondta el Balassa Balázs, a település polgármestere az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatása szerint a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című pályázathoz csaknem 302 millió forintot nyertek Európai Uniós forrásból. A komplex megújítás során új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek pontosabb képet adnak az egykori várról. Emellett új kiállítóhelyek jöttek létre, kápolnát és kovácsműhelyt alakítottak ki. A korra jellemző egyéb kiegészítők, például a konyhai eszközök, ágyúk segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a vár egykori mindennapjaiba is, mondta el a polgármester. Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára az úgynevezett Tanítóházban interaktív kiállítóteret hoztak létre, itt a látogatók a várban elhelyezett kamerák élőképeit tekinthetik meg.

A várkamerák, a 3D Kronoszkóp és az érintőképernyős terminálok segítségével új képet kaphatnak a látogatók a Szigligeti várról, annak korabeli életéről. A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések beszerzését is tartalmazta. Szigliget ezzel a fejlesztéssel jelentős lépést tett annak érdekében, hogy a Szigligeti vár a kulturális- és örökségturizmus egyik meghatározó célpontjává és a kultúra jelentős helyszínévé váljon mind a hazai, mind a külföldi látogatók körében –összegezte Balassa Balázs.