Az építőipar mozgása októberben

Vágólapra másolva!
Szeptemberben 9,3, októberben 10,7 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál. Minderről a KSH tájékoztatta az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 12,1 százalékkal emelkedett tavaly októberhez képest. Az alacsony bázis mellett a növekedés ebben a hónapban is elsősorban ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés a vasút- és útépítési munkáknak, illetve kisebb mértékben a közműfejlesztéseknek köszönhető, közölte a KSH.

A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 2,3 százalékkal, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal maradt el a szeptemberitől. Az építőipar ágazatai közül figyelemre méltó az épületek építése nevű ágazat termelése – amely az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetépítését írja le. Ebben a tavaly októberi érték rendkívül alacsony, ezt 28,8 százalékkal hagyja le az idei adat. Az egyéb építmények ágazat termelése 13,2 százalékkal emelkedett.

Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése csak kismértékben, 1,0 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. Az októberben kötött új szerződések volumene 10,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül a két építményfőcsoport ellentétesen alakult, mutatott rá a KSH.

Az év első tíz hónapjában 8,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése a 2012 januártól októberig terjedő időszak értékénél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene azonban súlyosan, 30,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől. A bázis az egészségügyi épületekre kötött szerződések miatt volt szokatlanul magas.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene ezzel szemben jelentősen, 39,5 százalékkal emelkedett. A növekedés a gyorsforgalmi úthálózat-, illetve elkerülő utak építésére, valamint a közműfejlesztésre kötött néhány nagy értékű szerződéssel magyarázható.

Az építőipari vállalkozások 2013 október végi szerződésállományának volumene 36,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 7,3, az egyéb építményeké 49,0 százalékkal magasabb volt, mint 2012 októberében.