Morgan Stanley: Aggódunk a jegybank függetlensége miatt

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley befektetési bank legfrissebb elemzésében az aggodalmát fejezte ki a jegybank függetlenségével kapcsolatban. A Pasquale Diana, a társaság közgazdásza úgy véli, az alapkamat nem csökken Magyarországon 4 százalék alá, illetve az unortodox gazdaságpolitika a kötvénypiacon növeli a kockázatokat.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley közgazdásza szerint az Magyar Nemzeti Bank elnökének megválasztása körüli aggályok túlzóak. Pasquale Diana úgy véli, Matolcsy Györgyöt nevezheti ki Orbán Viktor a jegybank élére. Az új elnököt pénteken jelöli ki a miniszterelnök.

Az MNB új vezére nem valószínű, hogy a gyengébb forint irányába tesz utalásokat a Morgan Stanley szerint. Ahogyan arról korábban is írtunk, vélhetően a jegybank a hitelezés felpörgetésére helyezheti a hangsúlyt akár a pénzintézetek számára olcsó forrás biztosítása révén, vagy a kéthetes betétekbe helyezhető összeg limitálásával. Olyan lehetőség is felmerült az elmúlt hetekben, miszerint a bankok a bankadó egy részét is csökkenthetnék, amennyiben növelnék hitelezésüket.

A múlt heti Matolcsy György kritika az MNB pénteken megjelent tanulmányával kapcsolatban aggodalomra adhat okot a Morgan Stanley szerint, hiszen veszélybe kerülhet a jegybank függetlensége.

Az amerikai befektetési bank várakozása szerint nem valószínű 4 százalék alatti jegybanki alapkamat. A Monetáris Tanács egy esetleges forintgyengülés esetén sem áll le a közgazdász szerint a kamatcsökkentéssel, mivel a kötvénypiaci hozamokat és a CDS felárakat is figyelembe veszik.

Forrás: [origo]

Az unortodox gazdaságpolitika miatt a kötvénypiac stabilitása is veszélybe kerülhet a Morgan Stanley szerint, ami akár az MNB a későbbiekben arra is ösztönözheti, hogy a kötvénypiacon vevőként jelenjen meg.

EURHUF heti grafikon

Forrás: [origo]