Megütötték a forintot a kamatcsökkentésre

Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzusnak megfelelően 25 bázisponttal, 5,25 százalékra, történelmi mélységéig csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács mai kamatdöntő ülésén. A forint enyhe gyengülés reagált a bejelentésre, nem sokkal később viszont nagyobb esésnek indult, és havi mélypontjára került az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

15:00 - Elkezdődött a sajtótájékoztató

Simor András utoljára nyilatkozik, mint jegybankelnök a 3 órakor elkezdődött sajtótájékoztatón, melyen elmondta, hogy újra szűk többséggel szavazatott a tanács a kamatcsökkentésre. Eszerint újra a külső tagok szavazhatták le a belső tagokat 4:3 arányban.

SImor szerint az MNB-nek korlátozott képességei vannak a gazdaság fellendítésére, mivel a bankok hitelezési tevékenységének beindítása jól láthatóan nem az alapkamat szintjén múlik. Ugyanis hiába csökken a ráta, a hitelezési aktivitás még mindig rendkívül alacsony.

14:30 - Megbillent a forint

A forint kezdetben kisebb gyengüléssel reagált a hírekre, azonban nem sokkal később nagyobb esésnek indult a kurzusa, és közel egy havi mélypontjára került az euróval szemben. Az árfolyam már a 296-os szintet ostromolja.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

14:00 - 5,25 százalékon az alapkamat

Várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos vágás után 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot idei második ülésén a Monetáris Tanács. Ez egyben a pénteken leköszönő Simor András jegybankelnök utolsó ülése is volt.

A mostani kamatvágás sorozatban a hetedik csökkentés volt, mivel a jegybank tavaly augusztus óta minden ülésén 25 bázisponttal csökkentett az alapkamaton, így az 7 százalékról történelmi mélységéig süllyedt ma. Legutóbb 2010-ben fél évig volt ilyen alacsony szinten a ráta. Ezzel az alapkamat egyre közelebb kerül a Monetáris Tanács 4 külső tagja által kívánatosnak tekintett 4,5-5 százalék közötti szinthez.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A döntés hátteréről a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón tudhatunk meg többet Simor András jegybankelnöktől.

Mivel a döntés nem okozott meglepetést, a piac figyelme egyre inkább az új jegybankelnök pénteki kinevezésére kezd fordulni. A Népszabadság tegnap kormányközeli forrásokra hivatkozva tényként közölte, hogy Orbán Viktor Matolcsy Györgyöt fogja kinevezni jegybankelnöknek.

A forint minimális gyengüléssel reagált a kamatcsökkentésre, és az euróval szembeni kurzusa a 294,7-es szintig szaladt fel, és nem sokkal mozog tegnap ütött új, háromhetes mélypontja alatt.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]