Recesszió lehet az eurózónában 2013-ban

Vágólapra másolva!
0,75 százalékon hagyta az Európai Központi Bank az irányadó rátát a legutóbbi ülésen, ahogyan erre a megkérdezett elemzők többésge is számított. Az EKB 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatója azonban tartogathat meglepetéseket, főleg azért, mert az EKB friss prognózisokkal rukkol elő az eurózónát illetően. Az euró a bejelentés után pár pontot erősödött a dollárral szemben, jelenleg 1,303 körül mozog az árfolyam.A kora délutáni sajtótájékoztatón Mario Draghi beszámolt az EKB új prognózisairól. A stáb úgy véli, 0,1-0,9 százalékos lehet a gazdasági visszaesés nagysága az eurózónában, holott korábban még optimista esettel számolva 0,3 százalékos bővülés is elérhető lett volna. Az inflációs előrejelzésen nem változtatott a jegybank, 2013-ban 1,2-2 százalék körül alakulhat az áremelkedés mértéke, bár néhány felfelé ható kockázatot is azonosítottak.
Vágólapra másolva!

15:00 - Szó volt a kamatcsökkentésről is

Az újságírói kérdésekre válaszolva Mario Draghi elmondta, hogy a mai ülésen felmerült a 0,75 százalékon álló alapkamat csökkentése is, de a túlnyomó többség nem akart a rátán módosítani. Az EKB-nál lévő betétekre továbbra sem akar büntető kamatot felszámolni (negatív betéti rátát használni) a jegybnak, mivel annak súlyos negatív következményei lehetnének Draghi szerint. A Reuters által megkérdezett 76 elemző közül 22 számolt kamatvágással, ami akár magyarázhatja is az euró mozgását.A válasz után az euró ugrott egyet a dollárral szemben, egyre közelebb jár már az EURUSD az 1,31-es szinthez.

EURUSD 1 perces grafikon

Forrás: [origo]

14:50 - Zsugorodhat az eurózóna gazdasága 2013-ban

2 százalék alá esett az éves infláció nagysága februárban az eurózónában - kezdte a 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatót Mario Draghi. Az árak emelkedésének mértéke - összhangban a korábbi előrejlezésekkel - a középtávú cél alá süllyedt emelte ki a jegybank vezetője. A gazdasági aktivitás azonban továbbra is alacsony szinten van, sok a lefelé ható kockázat, de 2013 második felében stabilizálódhat a helyzet.

A negyedik negyedéves GDP nem lett túl erős, sőt 0,9 százalékos zsugorodást mutatott éves alapon. Emögött Draghi szerint főként az európai belső kereslet visszaesése áll, illetve az export piacok is gyengén teljesítettek.

Az előző negyedéves növekedési adatok láttán, illetve a szűk hitelezés miatt lefelé módosította prognózisait a jegybank. 2013-ban recesszióban maradhat az eurózóna, 0,1-0,9 százalékos lehet visszaesés nagysága, korábban még 0,9 százalékos zsugorodást jósoltak legrosszabb esetben, de optimista esetben akár 0,3 százalékkal is nőhetett volna az eurózóna.

A legfrissebb inflációs várakozások szerint 1,2-2 százalék körüli áremelkedés lehet az eurózónában 2013-ban, míg 2014-ben 0,6-2 százalékos. A sávok az előző negyedévhez képest azonban nem változtak. Az infláció szempontjából azonban több felfelé ható tényezőt is lát az EKB, szerintük az adók és az olajár is növelheti az árak emelkedésének nagyságát.

A hitelpiac továbbra is szűkös Draghi szerint, sem a lakosság, sem a nem pénzügyi intézmények oldaláról nem lehet érezni a kölcsönök iránti kereslet növekedését. A nagyobb vállalatok esetében nincs gond a hitelek megszerzésével, de a kis és közepes cégek nehezebb helyzetben vannak a jegybank elnöke szerint.

Az Európai Központi Bank első embere szerint fontos, hogy a kormányok folytassák a korábban megkezdett strukturális reformokat. Draghi szerint ezzel biztosítani lehetne a gazdaságok helyrerázódását és a talpra állását. A kormányoknak pedig a munkanélküliségre is fókuszálniuk kellene, főként a fiatalok körében. Mint arról az Investor.hu is beszámolt, az eurózóna több tagállamában is 50 százalék fölött van a fiatalok körében a munkanélküliek aránya.

A bankok már közel 225 milliárd eurót fizettek vissza az EKB-nak a 2011 végén és 2012 elején az LTRO keretében bankrendszerbe jutatott pénzből, ami jól jelzi a pénzpiacok helyzetének javulását Draghi szerint.

13:45 - Maradt az alapkamat az eurózónában

Nem változtatott mai kamatdöntő ülésén az alapkamat nagyságán az Európai Központi Bank. A Bloomberg által megkérdezett elemzők túlnyomó többsége is arra számított, hogy a nem módosul a 0,75 százalékon álló ráta nagysága.

Forrás: [origo]

A bejelentés után pár pontot erősödött az euró a dollárral szemben, 1,303 körül mozog az árfolyam.

EURUSD 1 perces grafikon

Forrás: [origo]

Az angol jegybank sem módosított

Ma tartott ülést a Bank of England is, ahol szintén nem okoztak meglepetést a jegybankárok. Nem nyúltak hozzá sem az 375 milliárd fontos eszközvásárlási programhoz, sem a 0,5 százalékon álló alapkamathoz sem. Pedig az elmúlt hetekben nem lettek túl erősek az Egyesült Királyságból érkező makrogazdasági adatok.