A Thyssenkrupp a hét német sztárja

Vágólapra másolva!
A német piac legerősebb részvényeit kereső heti cikkünkben ezúttal a ThyssenKruppra esett a választásunk, amely látványos emelkedő háromszögön belül tart a felső szár felé.
Vágólapra másolva!

"Fontosabb az alkalmas időpontban vásárolni, mint a legolcsóbb vételre törekedni." - hangsúlyozta Jesse Livermore, a 20. század első felének legendás, és máig sokat idézett spekulánsa is. Az ő nyomdokain haladva igyekszünk hetente a német DAX index komponensei közül egy tetszetős potenciállal kecsegtető célpontot választani. Ezúttal a ThyssenKruppra esett a választásunk.

Hogyan keressük a vonzó részvényeket?

Számtalan technikai alapú részvényválasztási stratégia létezik. Most használt módszerünk alapja, hogy nagyon sokszor érdemes a legjobban teljesítő részvényeket figyelni, és ezekben megtalálni az optimális belépési szinteket. A DAX indexben szereplő részvények utolsó 5 kereskedési napját vizsgáljuk. Árfolyammozgásuk alapján az elmúlt héten a legnagyobb emelkedést felmutató vállalatok közül szemezgetünk, bízva abban, hogy a piac felülteljesítése nem véletlen és ez a tendencia továbbra is megmarad. Természetesen szigorúan kezelve a veszteség behatároló szinteket is.



Nézzük először a heti grafikont! A ThyssenKrupp árfolyama 2012 közepén lépet ki a csökkenő trendből és intenzív erősödéssel a 19 eurós szintig menetelt. Az elmúlt hetek mozgása következtében egy emelkedő háromszög alakzat bontakozott ki. Ennek az a jellemzője, hogy a felső szár (19 eurós) áttörése esetén a várható elmozdulás a háromszög magasságával (3,5 euró) egyezik meg. Ezt jelöltük célzónaként. Érdemes persze fejben tartani, hogy a heti grafikon képe meglehetősen hosszú távra szól, így viszonylag ritkán ad jelzéseket.

ThyssenKrupp (heti grafikon)

Forrás: [origo]

Nézzük meg közelebbről az az alakzatot a napi grafikonon! A háromszögön belül három rövid-közép távú trendet látunk. Csökkenő-emelkedő-csökkenő hullámok váltják egymást, az ezen időtávon kereskedőknek segítve a vételi-eladási pontok megtalálásában. Az utóbbi napokban egy csökkenő trend ért végett egy nagyon erős emelkedés, kitörés következtében, vételi jelzést adva. A kitörést követően oldalazást láthatunk, amely ha fent marad, egy trendmegerősítő jelzést jelent, nem mellékesen pedig támogathatja a háromszögből való kitörést is (ehhez persze meg kell várnunk, hogy tényleg kitör-e a részvény az alakzatból).

ThyssenKrupp (napi grafikon)

Forrás: [origo]

A kockázatkezelésről viszont soha ne feledkezzünk meg! Ez nem jelent mást, mint hogy tisztában vagyunk már a pozíció megnyitásakor azzal, hogy mekkora potenciális veszteséget vagyunk hajlandók elszenvedni maximálisan. Ha ezt a szinten eléri az árfolyam, akkor stop-loss, azaz veszteségvágó megbízásunknak aktiválódnia kell. Jelen esetben, mivel elég heves volt az árfolyam elmozdulás, sajnos elég távol esik a veszteséget behatároló stop szintünk.